Bor
Bor

Bor jest półmetalem powszechnie występującym w przyrodzie. Największe wykorzystanie boru odnotowuje się w produkcji szkła (zwłaszcza ognioodpornego). Używany jest w przemyśle chemicznym, kosmetycznym, garbarskim i farmaceutycznym. W medycynie bor stosowany jest w profilaktyce i w leczeniu zapalenia kości oraz stawów, osteoporozy i raka prostaty.

Funkcje boru

Bor ma istotne znaczenie w regulacji hormonalnej, metabolizmie minerałów, wydajności i funkcjonowaniu mózgu. Odgrywa ważną rolę w profilaktyce i terapii osteoporozy, zapaleniach kości i stawów. Reguluje metabolizm wapnia, magnezu, miedzi, metioniny, argininy, fosforu, fluoru i witaminy D. Podnosi poziom hormonów sterydowych w osoczu krwi, dzięki czemu wpływa na przyswajalność wapnia i zapobiega osteoporozie. Wpływa na gospodarkę kostną i mineralną ustroju, poprzez współpracę z wapniem i witaminą D w regulacji metabolizmu oraz rozwoju tkanki kostnej.

Bierze udział w powstawaniu zmian morfologicznych, co związane jest z hamowaniem procesu namnażania się komórek nowotworowych. W badaniach na zwierzętach wykazano, że dieta bogata w bor przyczyniała się do zmniejszenia rozmiaru guza i hamowała rozrost raka prostaty. Związki boru hamują transport komórek nowotworowych i ich przerzuty poprzez zapobieganie tworzeniu się nowych odgałęzień naczyń krwionośnych, które zaopatrują tkanki nowotworowe w tlen i substancje odżywcze.

Objawy i ryzyko niedoboru: 

  • zwiększone stężenie w moczu magnezu, wapnia, z kolei w osoczu krwi stężenie wapnia i kalcytoniny jest zmniejszone;
  • osłabienie funkcji poznawczych, np. słaba pamięć krótkoterminowa i długoterminowa, zaburzona percepcja;
  • zwiększone ryzyko zachorowania na raka prostaty;
  • zwiększone ryzyko wykształcenia wad układu kostno-szkieletowego, ciężkie deformacje stawów.

Źródła w pokarmie

Bor jest łatwo wchłaniany zarówno przez przewód pokarmowy, jak i drogą oddechową – natychmiast następuje wzrost jego stężenia w nerkach, a także mózgu, wątrobie i tkance tłuszczowej. Nie jest kumulowany w organizmie człowieka i jest szybko wydalany. Najdłużej zatrzymywany jest w komórkach nerwowych. W wątrobie nerkach i mózgu stwierdzono zbliżone ilości.


Głównym źródłem boru jest żywność i woda, z tym że pokarmy pochodzenia roślinnego zawierają znacznie więcej boru niż te pochodzenia zwierzęcego. Bogate w bor są różnego typu: orzechy, migdały, wiele ziół i roślin leczniczych (np. podagrycznik), miód, owoce, brokuły, ziemniaki.  


Opracowała Agata Majcher

Bibliografia

Pierwiastki, czyli z czego zbudowany jest wszechświat, Challoner J., Poznań 2014

Pierwiastki śladowe w geo- i biosferze, Kabata-Pendias A., Szteke B., Puławy 2012

Mikroskładniki odżywcze, U. Gröber, Wrocław 2010

Inne wpisy w tej kategorii

 Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

2022-08-12

Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

MAGNEZ PREMIUM – Marine Complex – 76 pierwiastków śladowych to minerał, który został pozyskany z czystych wód Morza Irlandzkiego. Oprócz tego, że sam magnez (mający formę cytrynianu) określany [...]

Czytaj dalej

Witamina D3 i witamina K2 – nierozerwalny duet?

2022-08-02

Witamina D3 i witamina K2 – nierozerwalny duet?

Gdy mówi się o wpływie żywności na zdrowie człowieka, zwykle omawia się właściwości zdrowotne poszczególnych składników. W produktach spożywczych, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinneg [...]

Czytaj dalej

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

2022-07-26

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

Magnez to jeden z najważniejszych składników w diecie człowieka. W porównaniu do innych związków mineralnych jego zawartość w naszym ustroju jest znacząca. Szacuje się, że w organizmie osób doros [...]

Czytaj dalej

Jak wspomóc zdrowie kobiet

2022-07-08

Jak wspomóc zdrowie kobiet

Z różnego typu usług medycznych Polacy korzystają dość regularnie. Daje się zauważyć coraz to większy wzrost świadomości skłaniający nas do życia w taki sposób, by nie tylko przetrwać, ale żyć ja [...]

Czytaj dalej

Sole i inne minerały

2022-07-08

Sole i inne minerały

  Jaka jest sól – to każdy wie. Obecnie sól jest tak powszechna i dostępna i nikt się nie zastanawia, skąd się bierze, jakie ma właściwości i czy jest nam potrzebna. Sole to – upraszczając – zwi [...]

Czytaj dalej

Magnez – życiodajny biopierwiastek

2022-06-24

Magnez – życiodajny biopierwiastek

O magnezie i jego wpływie na zdrowie powiedziano i napisano już niemal wszystko, ale znamienne niech będą słowa, jakie wypowiedział na kongresie w Vittel prof. Durlach, a mianowicie: „człowiek ni [...]

Czytaj dalej