Jarosław

Jarosław

Chlorella
Chlorella

Chlorella lub chlorella zwyczajna (Chlorella vulgaris) to jednokomórkowa alga, czyli glon. Należy do grupy zielenic i występuje w wodach słodkich oraz morskich. Zaliczana jest do tzw. superżywności (superfoods) ze względu na swoje wysokie walory prozdrowotne.

Skład

W składzie chlorelli, jeśli chodzi o makroskładniki, znajdują się spore ilości białka, ponad połowę mniej węglowodanów oraz tłuszcze. Występują także witaminy: A, z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9, B12), C, E oraz K. Z mikroelementów można wyróżnić: wapń, żelazo, magnez, jod, potas, selen, fosfor i cynk. Ważnymi składnikami są również kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, chlorofil i aminokwasy. 

Odtruwanie organizmu 

Składniki zawarte w chlorelli doskonale radzą sobie z usuwaniem szkodliwych substancji z organizmu. Dotyczy to zarówno zanieczyszczeń wynikających z wdychania smogu, dymu z wyrobów nikotynowych, jak również przyjmowanych w pożywieniu, czy też te powstałe na skutek spożycia alkoholu. Działanie ochronne zapobiega głębszemu wniknięciu toksyn do tkanek i narządów. Chlorella pomaga również w przywróceniu równowagi po zatruciu oraz w przypadku zanieczyszczenia organizmu np. po zabiegach związanych z leczeniem chorób nowotworowych (chemioterapia).   

Na odporność

Chlorella dzięki swoim składnikom ma właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe. Zabezpiecza przed infekcjami, a w przypadku choroby skraca okres rekonwalescencji oraz łagodzi objawy. Spożywając chlorellę, ciało otrzymuje niezbędne składniki, które odżywiają tkanki i pozwalają na ich lepsze działanie. Oczyszczanie organizmu z substancji szkodliwych wzmacnia układ immunologiczny i poprawia jego funkcjonowanie. Warto sięgać po chlorellę zwłaszcza w okresach jesienno-zimowych, czyli wtedy, gdy zwiększa się liczba zachorowań i przeziębień. 
  

Inne właściwości chlorelli: 

  • minimalizuje ryzyko wystąpienia anemii i pomaga w jej leczeniu,
  • przyspiesza gojenie ran i zadrapań skórnych,
  • weganom i wegetarianom dostarcza wszystkich niezbędnych witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu,  
  • dzięki obecności błonnika zaspokaja głód i pozwala na zrzucenie zbędnych kilogramów, 
  • oczyszczenie toksyn z organizmu może pomóc zniwelować przykry zapach z ust,
  • ogranicza nadmierne pocenie się,
  • reguluje pracę układu pokarmowego oraz pomaga w jej zaburzeniach,
  • hamuje wzrost ,,złego” cholesterolu we krwi,
  • oczyszczanie organizmu z toksyn zabezpiecza przed chorobami nowotworowymi, 
  • pomaga w leczeniu nadciśnienia,
  • mleko karmiącej piersią matki ma mniej toksyn, jeśli kobieta spożywała chlorellę w trakcie ciąży, 
  • przyjmowanie chlorelli przez sportowców i osoby poddane wysiłkowi pomaga wzmocnić siły i dodaje energii.     


Opracował Jarosław Cieśla

Jarosław

Jarosław

Inne wpisy w tej kategorii

Camu camu – czy znasz to superfood?

2022-01-12

Camu camu – czy znasz to superfood?

Owoce camu camu (Myrciaria dubia) to jagody rosnące na niewielkich (1–3 m wysokości) krzewach z rodziny mirtowatych. Surowcem leczniczym są pokryte cienką, błyszczącą, czerwono-bordową skórką owo [...]

Czytaj dalej

Aloes – zielone superfood

2021-09-10

Aloes – zielone superfood

Aloes jest szeroko stosowanym surowcem leczniczym i kosmetycznym na całym świecie. Ten jednoliścienny sukulent potrafiący egzystować na obszarach o małej dostępności wody, pochodzi z krajów śródz [...]

Czytaj dalej

Młody jęczmień

2021-09-06

Młody jęczmień

Spożywanie młodego jęczmienia przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Te zielone pędy są zaliczane do tzw. superżywności (superfood), czyli produktów, w których zgromadzone zostały różne związki bio [...]

Czytaj dalej

Jagody goji

2021-08-04

Jagody goji

Jagody goji należą do produktów określanych jako superowoce oraz superfood. W medycynie ludów azjatyckich są bardzo cenione za swoje lecznicze i prozdrowotne właściwości. Zawdzięczają je zawartym [...]

Czytaj dalej

Czarny czosnek

2021-07-28

Czarny czosnek

Coraz większą popularnością cieszy się tzw. żywność funkcjonalna oraz ta określana jako superfood. Do takich produktów zalicza się czarny czosnek, który powstaje z białego w wyniku fermentacji. W [...]

Czytaj dalej

Fasolka mung

2021-07-20

Fasolka mung

Fasolka mung w Chinach oraz w wielu krajach Azji Południowej jest bardzo popularną rośliną strączkową. Jej spożywanie dostarcza organizmowi dużej ilości białka, dlatego polecana jest osobom będąc [...]

Czytaj dalej