Chlorella lub chlorella zwyczajna (Chlorella vulgaris) to jednokomórkowa alga, czyli glon. Należy do grupy zielenic i występuje w wodach słodkich oraz morskich. Zaliczana jest do tzw. superżywności (superfoods) ze względu na swoje wysokie walory prozdrowotne.
Skład
W składzie chlorelli, jeśli chodzi o makroskładniki, znajdują się spore ilości białka, ponad połowę mniej węglowodanów oraz tłuszcze. Występują także witaminy: A, z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9, B12), C, E oraz K. Z mikroelementów można wyróżnić: wapń, żelazo, magnez, jod, potas, selen, fosfor i cynk. Ważnymi składnikami są również kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, chlorofil i aminokwasy.
Odtruwanie organizmu
Składniki zawarte w chlorelli doskonale radzą sobie z usuwaniem szkodliwych substancji z organizmu. Dotyczy to zarówno zanieczyszczeń wynikających z wdychania smogu, dymu z wyrobów nikotynowych, jak również przyjmowanych w pożywieniu, czy też te powstałe na skutek spożycia alkoholu. Działanie ochronne zapobiega głębszemu wniknięciu toksyn do tkanek i narządów. Chlorella pomaga również w przywróceniu równowagi po zatruciu oraz w przypadku zanieczyszczenia organizmu np. po zabiegach związanych z leczeniem chorób nowotworowych (chemioterapia).
Na odporność
Chlorella dzięki swoim składnikom ma właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe. Zabezpiecza przed infekcjami, a w przypadku choroby skraca okres rekonwalescencji oraz łagodzi objawy. Spożywając chlorellę, ciało otrzymuje niezbędne składniki, które odżywiają tkanki i pozwalają na ich lepsze działanie. Oczyszczanie organizmu z substancji szkodliwych wzmacnia układ immunologiczny i poprawia jego funkcjonowanie. Warto sięgać po chlorellę zwłaszcza w okresach jesienno-zimowych, czyli wtedy, gdy zwiększa się liczba zachorowań i przeziębień.
Inne właściwości chlorelli:
- minimalizuje ryzyko wystąpienia anemii i pomaga w jej leczeniu,
- przyspiesza gojenie ran i zadrapań skórnych,
- weganom i wegetarianom dostarcza wszystkich niezbędnych witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu,
- dzięki obecności błonnika zaspokaja głód i pozwala na zrzucenie zbędnych kilogramów,
- oczyszczenie toksyn z organizmu może pomóc zniwelować przykry zapach z ust,
- ogranicza nadmierne pocenie się,
- reguluje pracę układu pokarmowego oraz pomaga w jej zaburzeniach,
- hamuje wzrost ,,złego” cholesterolu we krwi,
- oczyszczanie organizmu z toksyn zabezpiecza przed chorobami nowotworowymi,
- pomaga w leczeniu nadciśnienia,
- mleko karmiącej piersią matki ma mniej toksyn, jeśli kobieta spożywała chlorellę w trakcie ciąży,
- przyjmowanie chlorelli przez sportowców i osoby poddane wysiłkowi pomaga wzmocnić siły i dodaje energii.
Opracował Jarosław Cieśla
Inne wpisy w tej kategorii
2022-01-12
Camu camu – czy znasz to superfood?
2021-09-10
Aloes – zielone superfood
2021-09-06
Młody jęczmień
2021-08-04
Jagody goji
2021-07-28
Czarny czosnek
2021-07-20