- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2022-03-03
Przepis na 6 porcji
Składniki (na 6 porcji):
- Burak – 400 g (4 × sztuka)
Wskazówka: Buraki zawierają ogrom charakterystycznych barwników – betacyjanin. Związki te cechują się między innymi silnym działaniem przeciwutleniającym – „walczą” z wolnymi rodnikami odpowiadającymi za procesy starzenia się komórek organizmu – także skóry! - Banan – 120 g (1 × sztuka)
Wskazówka: Banany powinny znaleźć się w kuchni zwłaszcza każdej kobiety ciężarnej! Są dobrym rozwiązaniem na poranne mdłości – charakterystyczne dla tego ważnego okresu. Także osoby cierpiące na refluks – do których nierzadko należą także ciężarne – powinny pamiętać o bananach jako o sposobie na zniwelowanie przykrych dolegliwości. - Mąka jaglana – 70 g (7 × łyżka)
Wskazówka: Mąka jaglana należy do produktów niezawierających glutenu. W tym przepisie możesz ją jednak zamienić na taką samą ilość dowolnej innej mąki ze zbóż (nie z orzechów/pestek). - Mąka kokosowa (odtłuszczona) – 60 g (4 × łyżka)
- Olej kokosowy (stały) – 50 g (2.5 × łyżka)
- Kakao 16 proc., proszek – 50 g (5 × łyżka)
Wskazówka: Kakao to bardzo bogate źródło przeciwutleniaczy – a więc, podobnie jak buraki, również może przyczyniać się do zachowania młodzieńczego wyglądu na dłużej. Ponadto wspomniane związki wpływają korzystnie na przepływ krwi, niwelując ryzyko rozwoju chorób serca i układu krążenia. Nie trzeba chyba też przypominać, że kakao rzeczywiście poprawia samopoczucie – za takie pozytywne działanie tego produktu odpowiadają między innymi związki: teobromina, kofeina, tyramina.
- Ksylitol – 21 g (3 × łyżeczka)
- Soda oczyszczona – 2 g (0.4 × łyżeczka)
Sposób przygotowania:
- Buraki ugotuj (około 30 minut), następnie przestudź i obierz, i przygotuj z nich puree (np. za pomocą blendera). W tym wstaw olej kokosowy – w rondelku – do roztapiania.
- Połącz przygotowane puree z: buraka, rozgniecionego (np. widelcem) banana i roztopiony olej kokosowy.
- W oddzielnej miseczce połącz pozostałe składniki suche, a następnie wymieszaj wszystko razem – czyli składniki mokre i suche.
- Przelej masę do formy do pieczenia (np. standardowej keksówki) i piecz około 25–35 minut w temperaturze 180°C, do uzyskania wilgotnej konsystencji (przy sprawdzaniu ciasta patyczkiem będzie on cały czas nieco wilgotny!).
Czas przygotowania (wraz z pieczeniem): około 40 minut.
Wartości odżywcze (dla 1 porcji, czyli 1/6 przepisu): około 250 kcal, w tym: 6 g białka, 12 g tłuszczu, 33 g węglowodanów.
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2022-03-03
Inne wpisy w tej kategorii
2022-08-25
Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery
2022-08-25
Pomoc przy boreliozie i wsparcie wątroby – katuka skorpionowa
2022-08-25
Aspiryna roślinna – skuteczna pomoc przy infekcjach
2022-08-23