- Poradnik
- Poradnik
- Suplementy
- Witaminy i minerały
- 2021-05-12
Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) to roślina z rodziny jaskrowatych. Jako przyprawa znana była już w starożytności w Azji (Irak) i Afryce (Egipt). Występuje dziko w regionach położonych wokół Morza Śródziemnego. Jest też uprawiana w wielu krajach globu – w tym również w Europie.
Czarnuszkę siewną wykorzystuje się w kuchni jako przyprawę do pieczywa, potraw mięsnych, a także jako dodatek do kiszonek. Wytwarza się z niej również olej. W wielu ogrodach występuje jako roślina ozdobna. Ze względu na wiele cennych składników, które zawiera, doskonale sprawdza się w ziołolecznictwie.
Skład
Czarnuszka siewna zawiera wiele cennych składników odżywczych. Wśród nich są aminokwasy takie jak: leucyna, fenyloalanina, lizyna, treonina i walina. Oprócz białek występują także węglowodany oraz woda. Na zdrowotne właściwości rośliny wpływ mają witaminy: A, z grupy B, a także E. Nie brakuje również minerałów. W składzie zioła są: żelazo, wapń, sód, potas, magnez, fosfor, selen, cynk, miedź i mangan. Znajdują się też fitosterole, fosfolipidy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe i olejek eteryczny, a w nim jeden z najważniejszych składników – tymochinon.
Właściwości lecznicze
- Czarnuszka zawiera substancje, które hamują szkodliwe działanie wolnych rodników – w ten sposób zwalczają rozwój komórek rakowych.
- Spożywanie czarnuszki może łagodzić dolegliwości i bóle.
- Roślinę warto przyjmować profilaktycznie jako zabezpieczenie przed stanami zapalnymi, które mogą rozwinąć się w organizmie, jak też w przypadku występujących już infekcji, przeziębienia czy chorób wirusowych.
- Ma wpływ na nieprzekraczanie niebezpiecznego poziomu glukozy we krwi oraz produkowanie większej ilości insuliny w trzustce, dzięki czemu może łagodzić powikłania cukrzycowe.
- Czarnuszka siewna zabezpiecza przed rozwojem choroby wrzodowej i ma pozytywny wpływ na błonę śluzową żołądka.
- Poprawia jakość funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego i wpływa na obniżenie ryzyka wystąpienia miażdżycy tętnic wieńcowych.
- Pomaga w zastopowaniu symptomów astmy.
- Dzięki właściwościom antybakteryjnym oraz przeciwzapalnym świetnie sprawdza się na katar, infekcje górnych dróg oddechowych i przy zapaleniu oskrzeli.
- Pomaga w leczeniu objawów alergii.
- Dobrze sprawdza się przy leczeniu ran i przy problemach skórnych (łuszczyca, grzybica).
- Substancje zawarte w czarnuszce pomagają wzmocnić organizm w przypadku spadku jego odporności oraz osłabieniu i przemęczeniu.
- Spożywanie czarnuszki może wpływać na zmniejszenie dynamizmu rozwoju choroby Alzheimera.
- Zalecana przy występowaniu chorób autoimmunologicznych.
- Wpływa na poprawę nastroju i uspokojenie, jest stosowana przy leczeniu depresji.
- Stymuluje pracę układu nerwowego.
- Poprawia pamięć i funkcjonowanie mózgu.
- Poradnik
- Poradnik
- Suplementy
- Witaminy i minerały
- 2021-05-12
Inne wpisy w tej kategorii
2022-08-25
Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery
2022-08-25
Pomoc przy boreliozie i wsparcie wątroby – katuka skorpionowa
2022-08-25
Aspiryna roślinna – skuteczna pomoc przy infekcjach
2022-08-23
Olej z alg – idealny dla wegetarian i nie tylko
2022-08-16
KORDYCIUM NEURO-FORCE – wszechstronne właściwości
2022-08-12