Agata

Agata

Czym jest woda i dlaczego jest dla nas ważna
Czym jest woda i dlaczego jest dla nas ważna

Woda pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, jest nie tylko składnikiem spożywczym, po który sięgamy w celu ugaszenia pragnienia, ale reguluje wiele procesów biochemicznych. Przeczytaj, dlaczego picie wody jest takie ważne i sprawdź, czy robisz to właściwie.

Woda (tlenek wodoru – H2O) jest najważniejszym, niezbędnym do życia nieorganicznym składnikiem naszego organizmu. Stanowi ona przeciętnie 60–70 proc. masy ciała człowieka, a jej zawartość zmniejsza się wraz z wiekiem. U noworodków stanowi ona ok. 75 proc., a u osób w wieku podeszłym ok. 50 proc. Deficyt wody do 20 proc. prowadzi do śmierci.


W naszych ciałach woda jest dystrybuowana w różnych proporcjach. I tak krew stanowi jej 80 proc., mięśnie 73 proc., tkanka tłuszczowa 25 proc., a kości 10 proc.. 2/3 jej objętości (ok. 30 l) znajduje się wewnątrz komórek, a 1/3 (15 l) występuje pozakomórkowo w postaci wody osocza i cieczy śródkomórkowej.


Przestrzenie wodne oddzielone są błonami komórkowymi, między którymi zachodzi ciągła fluktuacja i produkcja cieczy, takich jak: ślina czy sok trzustkowy i żołądkowy. Przewód pokarmowy dobowo przyjmuje ok. 8 l płynów, których spora część zostaje wchłonięta w końcowym odcinku jelita cienkiego oraz w jelicie grubym, po czym przedostaje się do krwi.


Przeciętne zapotrzebowanie dla zdrowej osoby dorosłej wynosi 2,5 l płynów na dobę, oczywiście zmienia się ono w zależności od pory roku czy aktywności fizycznej. W stanach większego wydalania wody (np. biegunka, pocenie się, wzmożone wydalanie moczu) należy dbać o jej bieżące uzupełnianie. Z drugiej strony warto też nie doprowadzać do ewentualnej nadmiarowości wody, która może wystąpić w takich sytuacjach jak: nadwyżka elektrolitów w organizmie, zbyt duża ilość płynów podawanych dożylnie lub przy niewydolności nerek. Nie jest zalecane wypijanie zbyt dużej ilości płynów, ponieważ nadmiar wody obciąża pracę serca i nerek.

Jakie funkcje pełni woda w organizmie

  • Woda jest integralnym składnikiem struktury wszystkich komórek i tkanek.
  • Stanowi świetny rozpuszczalnik dla większości związków chemicznych. Z niektórymi tworzy roztwory, od których stężenia zależy ciśnienie osmotyczne, a z niektórymi – roztwory koloidalne potrzebne do wystąpienia ciśnienia onkotycznego.
  • Woda transportuje wszystkie składniki organiczne i nieorganiczne do odpowiednich komórek i tkanek.
  • Jest niezbędna w procesach przemiany materii, usuwa z organizmu produkty toksyczne, takie jak mocznik czy kwas moczowy.
  • Bierze udział w procesie trawienia, ułatwia przesuwanie się masy kałowej.
  • Reguluje temperaturę ciała.

Jakie są źródła wody

Pitna woda w postaci czystej to niejedyne źródło płynów, którymi powinniśmy się nawadniać. Na co dzień można pić kompoty owocowe, warzywne i owocowe soki, herbatki ziołowe, zupy czy koktajle. Określona zawartość wody znajduje się także w pożywieniu o stałej konsystencji.

Równowaga wodno-elektrolitowa i kwasowo-zasadowa

Uzupełnianie płynów we właściwy sposób determinuje utrzymanie środowiska wodnego w odpowiednich zakresach pH, jak również w równowadze odpowiedniego rozmieszczenia elektrolitów w płynach ustrojowych. O co tu dokładnie chodzi, już wyjaśniam.

Można wypijać odpowiednią ilość płynów, pozostając przy tym odwodnionym. Aby temu zapobiec, konieczne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości elektrolitów, takich jak: sód, potas, wapń czy magnez (dobrym pomysłem jest dodawanie do szklanki wody odrobiny dobrej soli). Aby zachować równowagę wodno-elektrolitową, woda i elektrolity powinny być spożywane codziennie, przy czym decydujący wpływ na zachowanie tej równowagi ma sód. Zachwianie równowagi wodno-elektrolitowej prowadzi do odwodnienia lub przewodnienia organizmu i wynikających z tego stanu patologii (np. nadmiar sodu = nadciśnienie tętnicze; niedobór potasu = osłabienie mięśni i zaburzenia pracy serca).


Błędnie rozumiane pojęcie tzw. zakwaszenia organizmu może prowadzić do różnych nieporozumień, ale mówiąc o równowadze kwasowo-zasadowej, warto pamiętać, że tzw. „zakwaszenie organizmu” nie istnieje. Nasze tkanki i komórki mają zróżnicowane pH, średnio od 1,5
(w soku żołądkowym) do soku trzustkowego (ok. 8). Zdrowy organizm samodzielnie reguluje poziom pH, utrzymując je w ścisłych ramach. PH krwi utrzymuje się w ścisłym zakresie pomiędzy 7,35 a 7,45 pH, odchylenie w jedną lub drugą stronę grozi ciężkimi stanami chorobowymi.


Stężenie pH moczu może mieć odczyn kwasowy lub zasadowy, który można regulować odpowiednimi pokarmami. Do produktów zakwaszających należą: mięso, ryby, jajka, sery, tłuszcze, słodycze, a do produktów alkalizujących – owoce i warzywa.


Bibliografia

Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, Warszawa 2019.

Agata

Agata

Inne wpisy w tej kategorii

Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery

2022-08-25

Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery

Stymuluje, rozgrzewa, pobudzaNefris to wyciąg ze starannie wyselekcjonowanych ziół. Wchodzące w jego skład: nawłoć, tymianek, mięta  pieprzowa, pokrzywa zwyczajna oraz imbir, pobudzają ogólną odp [...]

Czytaj dalej

Olej z alg – idealny dla wegetarian i nie tylko

2022-08-23

Olej z alg – idealny dla wegetarian i nie tylko

Glony morskie od wieków są ważnym źródłem pożywienia, ale – niestety – przede wszystkim w Azji. Również tamtejsze tradycyjne systemy medyczne korzystały, i robią to do dziś, z prozdrowotnych właś [...]

Czytaj dalej

Ziołowe wsparcie emocjonalne

2022-08-19

Ziołowe wsparcie emocjonalne

Emocje mają ogromny wpływ na: zdrowie, ogólne samopoczucie, witalność i postrzeganie rzeczywistości. Niestety, mamy tendencję do ich tłumienia, co w dłuższej perspektywie prowadzi do: problemów z [...]

Czytaj dalej

Oczyszczanie organizmu z toksyn

2022-08-17

Oczyszczanie organizmu z toksyn

Jedno z najpopularniejszych życzeń podczas świąt i uroczystości dotyczy tego, żebyśmy byli zdrowi. Kiedy człowiek źle się czuje, dotykają go choroby i dolegliwości, a wtedy nie może w pełni ciesz [...]

Czytaj dalej

 KORDYCIUM NEURO-FORCE – wszechstronne właściwości

2022-08-16

KORDYCIUM NEURO-FORCE – wszechstronne właściwości

Ciekawostka!Potwierdzono naukowo, że ekstrakt z maczużnika bojowego ma działanie podobne do insuliny, dzięki czemu pozwala na utrzymanie w normie poziomu glukozy we krwi.Z czego słynie firma RawF [...]

Czytaj dalej

Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza

2022-08-12

Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza

Ostatnimi czasy coraz częściej zgłaszają się do mnie pacjenci, którzy proszą o zioła oczyszczające krew. Nierzadko są to osoby mieszkające na stałe poza granicami naszego kraju. Robią one imponuj [...]

Czytaj dalej