- Poradnik
- Poradnik
- Suplementy
- Witaminy i minerały
- 2021-05-20
Dzika róża (Rosa canina L.) jest krzewem, który należy do rodzinny różowatych. Roślina od dawna jest wykorzystywana w medycynie ludowej i znana jako „szypszyna” oraz „psia róża”. Występuje w Europie, Afryce, Azji i Oceanii. Rośnie dziko przy drogach, miedzach, w zaroślach, a także porasta skraje lasów. Ma charakterystyczny przyjemny zapach.
Skład
Owoce dzikiej róży zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, C, E oraz K. W składzie tej rośliny występują także: polifenole, garbniki, pektyny, kwasy organiczne, olejki eteryczne, cukry, a także karotenoidy. Nie brakuje też minerałów takich jak wapń, potas, krzem, żelazo, czy magnez.
Na wzmocnienie organizmu
Dzika róża jest bogatym źródłem witaminy C. Dzięki niej tkanki łatwiej się regenerują, a także wolniej starzeją. Podnosi się system odporności, co wpływa na fakt, że organizm jest mniej podatny na infekcje wirusowe. Produkty na bazie dzikiej róży doskonale wzmacniają, dlatego warto je przyjmować w czasie osłabienia, przemęczenia i przy dużym wysiłku fizycznym. Poprawiają one samopoczucie zarówno fizyczne, jak też psychiczne. Dlatego zaleca się je osobom szczególnie narażonym na stres.
Na poprawę zdrowia
Dzika róża świetnie sprawdza się w przypadku wystąpienia chorób, przeziębień i innych infekcji wirusowych, ponieważ wpływa na zmniejszenie i skrócenie ich objawów. Pomaga przy zapaleniach gardła i grypie. Hamuje rozwój reumatoidalnego zapalenia stawów.
Substancje zawarte w dzikiej róży wpływają na wzmocnienie i efektywniejsze funkcjonowanie wielu narządów wewnętrznych organizmu człowieka, np. nerek. Pomagają też złagodzić dolegliwości objawiające się przy występowaniu stanów zapalnych układu moczowego.
Dodatkowe zalety spożywania dzikiej róży
Do zalet dzikiej róży należą:
- wzmocnienie komórek tętnic,
- wspomaganie układu krążenia i chorób serca,
- zabezpieczanie organizmu przed szkorbutem,
- hamowanie rozwoju wolnych rodników, co skutkuje zminimalizowaniem wystąpienia chorób nowotworowych,
- zapobieganie chorobie wrzodowej,
- utrzymywanie odpowiedniego poziomu witamin w organizmie człowieka,
- wpływ na wzmocnienie organizmu kobiety będącej w ciąży,
- poprawa jakości skóry, a także paznokci,
- systematyczne spożywanie dzikiej róży wpływa na lepszy wygląd włosów,
- pomoc przy niestrawności,
- polecana osobom zmagającym się z nadciśnieniem,
- obniżenie stanu ,,złego” cholesterolu,
- zapobieganie osteoporozie,
- ochrona przed uszkodzeniem błony komórkowe wątroby,
- zalecana przy występowaniu biegunki,
- wpływ na uspokojenie,
- działanie żółciopędne.
Opracował Jarosław Cieśla
- Poradnik
- Poradnik
- Suplementy
- Witaminy i minerały
- 2021-05-20
Inne wpisy w tej kategorii
2022-08-25
Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery
2022-08-25
Pomoc przy boreliozie i wsparcie wątroby – katuka skorpionowa
2022-08-25
Aspiryna roślinna – skuteczna pomoc przy infekcjach
2022-08-23
Olej z alg – idealny dla wegetarian i nie tylko
2022-08-16
KORDYCIUM NEURO-FORCE – wszechstronne właściwości
2022-08-12