Rośnie jak bulwa pod ziemią i przypomina brązowy ziemniak lub kokos. Poria pochodzi głównie z Azji Wschodniej i Azji Południowo-Wschodniej i koncentruje się w regionach o subtropikalnym i wilgotnym klimacie, takich jak: Chiny, Wietnam i Tajlandia. Poria jest geograficznie reprezentatywnym produktem Yunnan i Anhui w prowincji Hubei – używana od 2000 lat w tradycyjnej medycynie chińskiej (TCM).
Poria ma zastosowanie zarówno kulinarne, jak i lecznicze, które wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi niepokój i wspomaga sen. Ma również właściwości przeciwnowotworowe. Jest to jeden z najczęściej przepisywanych tradycyjnych środków w Chinach. Grzyb jest znany jako Fu Ling i ma długą historię w tradycyjnym chińskim zielarstwie. Jest to jeden z najważniejszych surowców leczniczych w tradycyjnej medycynie chińskiej mający szerokie zastosowanie w łagodzeniu flegmy i obrzęków, nerczycy i przewlekłego zapalenia żołądka oraz usuwania niepokoju umysłowego. W tradycyjnym chińskim ziołolecznictwie grzyb ten służy do odprowadzania wilgoci. W badaniach wykazano, że zewnętrzna warstwa Poria cocos zawiera związki, które wspierają zdrowie dróg moczowych.
Grzyb jest niezastąpiony w usuwaniu obrzęków wywołanych nefropatią, cukrzycą i uszkodzeniem mózgu.
Rozległe działanie farmakologiczne przyciągnęło w ostatnich latach zainteresowanie naukowców. Poria zwróciła uwagę badaczy jako potencjalny lek na objawy kilku różnych schorzeń. Badania laboratoryjne i kliniczne dały obiecujące wyniki. Najnowsze badanie z 2021 r. wykazało, że grzyb pomógł usunąć z mózgu beta-amyloid (ßA). Tworzy on płytki, które powodują objawy choroby Alzheimera. Efektem końcowym było to, że Poria poprawiła funkcje poznawcze. Wykazuje ona również pozytywny wpływ na zdrowie jelit, co może być jednym z kluczowych czynników w chorobie Alzheimera ze względu na oś mózgowo-jelitową. Grzyb jest tradycyjnie używany do promowania naturalnego, zdrowego snu – wykazuje działanie relaksacyjne, poprawia pamięć, uspokaja serce, pozytywnie wpływa na układ moczowy, wzmacnia nerki oraz żołądek. Poria cocos zawiera korzystne triterpeny i polisacharydy. Najbardziej znanym związkiem zawartym w grzybie jest kwas pachymowy, który wspomaga układ odpornościowy. Grzyb ten to również: steroidy, aminokwasy, cholina i histydyna.
Jak wiemy, adaptogeny to niezwykle ważna grupa roślin, ziół i grzybów, które pomagają organizmowi i naszemu umysłowi zachować równowagę oraz optymalny stan pomimo stresowych czynników zewnętrznych, nad którymi nie mamy kontroli. Jako funkcjonalny grzyb Poria ma właściwości adaptogenne, które wspomagają reakcję organizmu w trudnych sytuacjach.
Poria cocos – zastosowanie:
• pomaga usunąć obrzęki wywołane przez wilgoć i śluz;
• pomaga wzmocnić układ pokarmowy, moczowy i nerwowy;
• wspomaga pracę śledziony;
• stosuje się ją podczas trudności w oddawaniu moczu, przy wystąpieniu biegunek i zaparć;
• uspokaja umysł i serce;
• przy chorobie Alzheimera.
Opracowanie Michał Uroczyński
Inne wpisy w tej kategorii
2022-08-25
Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery
2022-08-25