Kalafior – przyjaciel smukłej sylwetki
Kalafior – przyjaciel smukłej sylwetki

Polacy lubią jeść kalafior – jest to jedno z warzyw, które obok fasolki szparagowej i mizerii z ogórków gości na naszych talerzach w porze letniej. Choć piszę ten artykuł pod koniec zimy, chciałam zwrócić Państwa uwagę na to, że kalafior jest warzywem, które możemy jeść przez cały rok, a w oczekiwaniu na cieplejsze dni i wystrzał roślinnej wegetacji, namawiam na skosztowanie kalafiora w formie… kiszonej.

W naszym kraju najczęściej kisimy: kapustę, ogórki lub buraki, ale do tego celu znakomicie nadadzą się też: brokuły, rzodkiewki, chrzan, marchewka, tytułowy kalafior, a nawet cytryny czy stokrotki. Ja często kiszę te części warzyw, których już nie wykorzystam, a żal mi wyrzucić, czyli np. zdrewniałe łodygi szparagów czy zielonej pietruszki. Co prawda moim celem jest uzyskanie kiszonej zalewy, niekoniecznie warzyw. Kiszenie to prosta sprawa, można śmiało poeksperymentować. A jeśli nie macie ochoty na kulinarne przygody, to zawsze można gotowy słoiczek kiszonych dobroci sobie zakupić.

Kalafior zawsze na czasie

Kalafior jest niezwykle zdrowym warzywem obfitującym w unikalne związki fitochemiczne i składniki odżywcze. Włączenie kalafiora do zbilansowanej diety jest dobrym pomysłem, ponieważ zmniejsza on ryzyko powstania wielu chorób, jest niskokaloryczny, a więc wskazany dla osób na dietach odchudzających. Kalafior jest dostępny w sprzedaży przez cały rok, dlatego zawsze jest sprzyjający czas na jego konsumpcję. Kalafior zawiera niemal wszystkie potrzebne nam witaminy i sole mineralne. Ma sporo błonnika, który odżywia zdrowe bakterie w naszych jelitach, pomagając zmniejszyć stan zapalny i wzmocnić zdrowie układu pokarmowego. Błonnik jest pomocny w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, takich jak: otyłość, zaparcia czy choroby jelit.    

Dobre strony kalafiora

Kalafior jest zdrowym warzywem, a do niektórych z jego licznych zalet zaliczyć można właściwości antyoksydacyjne i odchudzające.

Kalafior jest doskonałym źródłem antyoksydantów chroniących komórki przed nadmiarem wolnych rodników i przed stanami zapalnymi. Podobnie jak inne warzywa krzyżowe, kalafior jest szczególnie bogaty w glukozynolany i izotiocyjaniany – dwie grupy przeciwutleniaczy, spowalniających wzrost komórek rakowych. Inny przeciwutleniacz obecny w kalafiorze to witamina C, która także działa przeciwzapalnie, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób serca i nowotworów. Kalafior jest także bogaty w przeciwutleniacz sulforafan o udowodnionym działaniu zdolnym do niszczenia komórek nowotworowych. Sulforafan wspomaga pracę serca oraz utrzymuje ciśnienie tętnicze w ryzach. Ten przeciwutleniacz może także zapobiegać cukrzycy lub zmniejszać powikłania związane z tą chorobą, jak np. choroby nerek.

Istnieje kilka powodów, dla których kalafior wspomaga proces odchudzania. Po pierwsze, jest niskokaloryczny i niskowęglowodanowy, więc można go zjeść dużo bez przybierania na wadze. Kalafior może imitować wysokokaloryczne produkty spożywcze typu ryż czy mąka. Nieprzypadkowo osoby na diecie ketogenicznej chętnie włączają kalafior do swojego menu. Jak już wcześniej wspomniałam, błonnik zawarty w kalafiorze spowalnia proces trawienia,  zapewniając uczucie sytości. Dodatkowo wysoka zawartość wody w tym warzywie (aż 92 proc.) to kolejny aspekt kalafiora sprzyjający odchudzaniu.

Kalafior  w łatwy sposób można włączyć do diety, nie jest to skomplikowane w przygotowaniu warzywo. Można go przygotować na wiele sposobów, na przykład ugotować na parze, upiec, ukisić lub zjeść na surowo. Stanowi doskonały dodatek do sałatek, ziemniaków czy zapiekanek. Bardzo smaczne są zupy kalafiorowe. Jest to kolejne warzywo, które powinno często gościć na naszych stołach.

Opracowała Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery

2022-08-25

Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery

Stymuluje, rozgrzewa, pobudzaNefris to wyciąg ze starannie wyselekcjonowanych ziół. Wchodzące w jego skład: nawłoć, tymianek, mięta  pieprzowa, pokrzywa zwyczajna oraz imbir, pobudzają ogólną odp [...]

Czytaj dalej

Pomoc przy boreliozie i wsparcie wątroby – katuka skorpionowa

2022-08-25

Pomoc przy boreliozie i wsparcie wątroby – katuka skorpionowa

Katuka skorpionowa (Picrorhiza kurroa) to roślina lecznicza występująca w regionie Himalajów, na wysokości 3000–5000 metrów. Rośnie w szczelinach skalnych i wilgotnej, piaszczystej glebie. Kwitni [...]

Czytaj dalej

Aspiryna roślinna – skuteczna pomoc przy infekcjach

2022-08-25

Aspiryna roślinna – skuteczna pomoc przy infekcjach

Któż z nas nie zna aspiryny, wszak to popularny preparat o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym  i przeciwgorączkowym.Historia aspiryny –  inaczej kwasu acetylosalicylowego – sięga czasów st [...]

Czytaj dalej

Olej z alg – idealny dla wegetarian i nie tylko

2022-08-23

Olej z alg – idealny dla wegetarian i nie tylko

Glony morskie od wieków są ważnym źródłem pożywienia, ale – niestety – przede wszystkim w Azji. Również tamtejsze tradycyjne systemy medyczne korzystały, i robią to do dziś, z prozdrowotnych właś [...]

Czytaj dalej