O magnezie i jego wpływie na zdrowie powiedziano i napisano już niemal wszystko, ale znamienne niech będą słowa, jakie wypowiedział na kongresie w Vittel prof. Durlach, a mianowicie: „człowiek nie może być zdrowy bez magnezu“. Ten – często niedoceniany – metal lekki zalicza się do niezbędnych dla życia biopierwiastów. Dzisiejszy bardzo '„ucywilizowany“ styl żywienia powoduje stałe obniżanie się poziomu jonu Mg w naszych organizmach. Ale i w tym przypadku z pomocą przychodzi renomowana firma RawForest, która w swojej przebogatej ofercie proponuje produkt o nazwie MAGNEZ PREMIUM, o czym dalej.
Jakże groźny niedobór Mg
Objawów niedoboru w organizmie magnezu może być wiele. Najprawdopodobniej to właśnie niski poziom Mg powoduje, że wielu ludzi cierpi na przedwczesne stwardnienie naczyń krwionośnych. Jony magnezu chronią bowiem naczynia przed miażdżycą, a także przed tworzeniem się w nich niebezpiecznych złogów cholesterolu.
Zazwyczaj niepokojące objawy i niedomagania organizmu tłumaczymy sobie zupełnie innymi powodami. A tymczasem mogą one być efektem niedoboru tego biopierwiastka. Skutki te profesor Holtmeier podzielił na cztery grupy:
• związane z pracą mózgu i układu nerwowego: bóle i zawroty głowy, problemy z koncentracją, stany lękowe (niepokój wewnętrzny), a nawet depresyjne,
• związane z pracą serca i układu krwionośnego: nieregularny puls (arytmia), ból serca, jego kołatanie; w tym miejscu dodać można wspomnianą powyżej miażdżycę naczyń krwionośnych oraz zagrożenie udarem w wyniku tworzenia się złogów cholesterolowych,
• związane z pracą żołądka i układu pokarmowego: skurcze i bóle żołądka, nudności i mdłości, biegunki,
• objawy spastyczne (skurczowe): skurcze mięśni łydek i stóp, napięcie mięśni pleców i karku, skurcze mięśni twarzy (tzw. tiki), spotyka się również zanik czucia w palcach.
Ze swej strony dodam, że magnez odgrywa też istotną rolę w przemianie materii, a jego niedobór sprzyja oporności insulinowej, co najczęściej prowadzi do cukrzycy typu II. Przeprowadzono pewne badanie, które dowiodło, że dzienne zażywanie suplementu magnezu w dawce 400 mg pomaga utrzymać w ryzach poziom glukozy we krwi. Niedobór Mg to także kłopoty mężczyzn z potencją.
Przyczyny niedoboru magnezu
Odpowiedź nasuwa się jakby sama: niewłaściwa dieta, ale to nie wszystko. Na niekorzyść zmienił się niestety styl życia człowieka XXI wieku. Coraz mniej ruszamy się, korzystając ze zdobyczy techniki, używamy alkoholu i nikotyny, spożywamy gotowe i przetworzone produkty zawierające wiele związków z grupy E. Czynniki te pozbawiają nas niezbędnych witamin i minerałów oraz osłabiają ich przyswajanie – dotyczy to również cennego magnezu.
Szybkość życia, jego stresogenność, nadmierna ilość spożywanego białka i tłuszczów, alkoholu czy nawet kawy, to tylko najważniejsze czynniki powodujące niedobór tego życiodajnego pierwiastka. Po spożyciu białka odczuwamy sytość, co powoduje, że nie sięgamy już po zdrowe produkty zawierające magnez. Natomiast kwasy tłuszczowe wiążą w jelitach ten pierwiastek, który zamiast przedostać się do krwi jest wydalany.
WAŻNE!
Dla osoby dorosłej dzienna dawka magnezu powinna wynosić ok. 250 mg, dla kobiet w ciąży i karmiących, sportowców, diabetyków i osób ciężko pracujących zaleca się nawet 400 mg
Ale nawet jeśli zastosujemy się do zaleceń żywieniowych, możemy nie zapewnić organizmowi wystarczającej ilości magnezu. Wszechobecne nawożenie gleb i upraw związkami azotowymi, potasowymi i fosforowymi osłabia przyswajanie magnezu przez rośliny. W ten sposób te najcenniejsze źródła magnezu stają się bardziej jałowe i mniej wartościowe.
Magnez ma również właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Mimo iż krążą różne opinie na temat cholesterolu, uważam, że nie chcąc dopuścić do powstawania skrzepów, należy dbać o prawidłowy jego poziom. Jak więc widzimy, magnez zapobiega również zawałom serca i udarom mózgu.
Jak zatem zadbać o właściwy poziom Mg w organizmie?
Kiedyś odpowiedziałbym na to pytanie prosto i zwięźle: właściwą dietą. Na czele najlepszych źródeł Mg znajdują się: portulaka, szpinak, korzeń pietruszki, brokuły, seler naciowy, pomidor, sałata, szczaw, orzechy czy płatki owsiane. Nadal oczywiście zachęcam do tego, aby powyższe produkty na stałe gościły na naszych stołach. Jednakże wymienione przeze mnie powyżej przyczyny powodują, że niestety dziś samą dietą nie jesteśmy w stanie zapewnić sobie pożądanej ilości magnezu. Biorąc też pod uwagę okres jesienno-zimowy (gdy spożycie warzyw zazwyczaj spada), konieczna jest suplementacja tym życiodajnym biopierwiastkiem.
I tutaj naprzeciw naszym oczekiwaniom wychodzi renomowana firma RawForest słynąca ze swoich całkowicie naturalnych, najwyższej jakości produktów. Mam nam myśli suplement o nazwie: MAGNEZ PREMIUM – Marine Complex.
Unikatowość tego produktu wynika z faktu, że zawarty w nim cytrynian magnezu jest pochodzenia morskiego, czyli w formie najbardziej przyswajalnej przez ludzki organizm i zawiera aż 76 pierwiastków śladowych. Dodatkiem uzupełniającym jest witamina B6 oraz naturalny pullulan jako substancja glazurująca.
Jeśli już sięgamy po suplementy, to niech będą te najwyższej jakości – zapewnia nam ceniona od lat firma Raw Forest.
Ciekawostka!
Gotowanie warzyw w wodzie powoduje spadek zawartości magnezu do 40 proc.
Opracował Sławomir Śmiełowski
Inne wpisy w tej kategorii
2022-08-25
Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery
2022-08-25
Pomoc przy boreliozie i wsparcie wątroby – katuka skorpionowa
2022-08-25