Mangan
Mangan

Mangan jest 12. najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem, jeśli chodzi o skład skorupy ziemskiej. Jest jednym z najbardziej niezbędnych mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania wszystkich istot żywych. Dlaczego? Mało znany jest fakt, że mangan jest „elementem rozkładającym wodę”, który uwalnia z niej tlen w procesie fotosyntezy zachodzącej w roślinach.

Funkcje manganu

Mangan uczestniczy w wielu procesach, m.in.:

  • bierze udział w tworzeniu tkanki łącznej, buduje kości i chrząstki, wspomaga gojenie się ran;
  • redukuje proces tworzenia blaszek miażdżycowych w ścianach naczyń;
  • wspomaga wytwarzanie czynników krzepnięcia krwi – wytwarza protrombinę;
  • reguluje metabolizm tłuszczów, białek, węglowodanów;
  • bierze udział w dysmutazie nadtlenkowej, pełni funkcję antyoksydantu, ochrania komórki, przekształca rodniki nadtlenkowe do nadtlenku wodoru;
  • bierze udział w tworzeniu glukozy z mleczanu – glukoneogeneza;
  • bierze udział w detoksykacji amoniaku powstającego podczas metabolizmu aminokwasów;
  • bierze udział w syntezie i wydzielaniu insuliny.

O czym świadczy podwyższony poziom manganu we krwi

Podwyższone stężenie manganu obserwuje się u osób dializowanych, w chorobach wątroby (np. upośledzenie wydzielania żółci, martwica), w ciężkiej postaci choroby niedokrwiennej serca, u chorych na miażdżycę naczyń, a także u kobiet w ciąży.

Objawy i ryzyko niedoboru manganu

Zwiększone ryzyko niedoboru na mangan wykazują osoby, które w nadmiarze spożywają duże ilości węglowodanów prostych – produkty z białej mąki oraz alkohol. Także u osób długotrwale leczonych pozajelitowo występuje zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Choroby/zaburzenia: osteoporoza, cukrzyca, zapalenie kości i stawów, epilepsja, szum w uszach. Niedobór manganu jest rzadko spotykany.

Objawy niedoboru manganu:

  • utrata apetytu,
  • zaburzenia wzrostu,
  • w badaniach morfologicznych występuje podwyższone stężenie wapnia i fosforanów,
  • zaburzenia krzepnięcia krwi,
  • u mężczyzn – upośledzona zdolność do tworzenia plemników,
  • zapalenie skóry, wolniejszy wzrost włosów i paznokci,
  • deformacje chrząstek i kości,
  • upośledzona tolerancja glukozy, przemiana lipidów i metabolizm węglowodanów,
  • większa podatność na stres oksydacyjny.

Nadmiar manganu

Ciało dorosłej osoby zawiera około 12 mg manganu. Najwięcej manganu znajduje się w nerkach, a najmniej – w mięśniach. Około 5 mg dziennej racji żywieniowej powinniśmy przyswoić wraz z pożywieniem. Większe ilości manganu (powyżej 10 mg dziennie) przyjmowane przez dłuższy czas stają się toksyczne, mogą spowodować trudności w przyswajaniu żelaza oraz wywoływać zaburzenia neurologiczne.

Mangan w pożywieniu

Mangan pobierany jest przez człowieka głównie z żywności pochodzenia roślinnego. Jednak tylko niewielka ilość manganu pobranego z żywnością jest absorbowana przez układ pokarmowy. Przyswajalność manganu zaburzają obecne w pożywieniu: żelazo, wapń, cynk, fosfor, magnez fityniany, błonnik, a nawet niektóre witaminy: C, B1, B2. Mężczyźni absorbują mniej manganu niż kobiety.

Mangan jest niezbędny dla rozwoju roślin (w tym także oczywiście jadalnych), pełni w ich organizmach ważne i różnorodne funkcje:

  • jest aktywatorem kilku enzymów: dysmutazy, dehydrogenazy, transferazy, hydroksylazy, dekarboksylazy;
  • jest włączony w procesy redoks;
  • bierze udział w procesach fotosyntezy;
  • wchodzi w interakcje z różnymi pierwiastkami, najczęściej z: żelazem, molibdenem, wapniem i fosforem.


Najwięcej manganu kumulują zielone części roślin oraz warzywa liściaste, trawy, młode liście.


Produkty spożywcze bogate w mangan to: chleb, zboża, biały i brązowy ryż, warzywa zielone, ziemniaki, marchew, truskawki, orzechy, piwo, jaja, ostrygi.


Opracowała Agata Majcher

Bibliografia

Pierwiastki, czyli z czego zbudowany jest wszechświat, Challoner J., Poznań 2014.
Pierwiastki śladowe w geo- i biosferze, Kabata-Pendias A., Szteke B., Puławy 2012.
Mikroskładniki odżywcze, U. Gröber, Wrocław 2010

Inne wpisy w tej kategorii

 Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

2022-08-12

Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

MAGNEZ PREMIUM – Marine Complex – 76 pierwiastków śladowych to minerał, który został pozyskany z czystych wód Morza Irlandzkiego. Oprócz tego, że sam magnez (mający formę cytrynianu) określany [...]

Czytaj dalej

Witamina D3 i witamina K2 – nierozerwalny duet?

2022-08-02

Witamina D3 i witamina K2 – nierozerwalny duet?

Gdy mówi się o wpływie żywności na zdrowie człowieka, zwykle omawia się właściwości zdrowotne poszczególnych składników. W produktach spożywczych, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinneg [...]

Czytaj dalej

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

2022-07-26

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

Magnez to jeden z najważniejszych składników w diecie człowieka. W porównaniu do innych związków mineralnych jego zawartość w naszym ustroju jest znacząca. Szacuje się, że w organizmie osób doros [...]

Czytaj dalej

Jak wspomóc zdrowie kobiet

2022-07-08

Jak wspomóc zdrowie kobiet

Z różnego typu usług medycznych Polacy korzystają dość regularnie. Daje się zauważyć coraz to większy wzrost świadomości skłaniający nas do życia w taki sposób, by nie tylko przetrwać, ale żyć ja [...]

Czytaj dalej

Sole i inne minerały

2022-07-08

Sole i inne minerały

  Jaka jest sól – to każdy wie. Obecnie sól jest tak powszechna i dostępna i nikt się nie zastanawia, skąd się bierze, jakie ma właściwości i czy jest nam potrzebna. Sole to – upraszczając – zwi [...]

Czytaj dalej

Magnez – życiodajny biopierwiastek

2022-06-24

Magnez – życiodajny biopierwiastek

O magnezie i jego wpływie na zdrowie powiedziano i napisano już niemal wszystko, ale znamienne niech będą słowa, jakie wypowiedział na kongresie w Vittel prof. Durlach, a mianowicie: „człowiek ni [...]

Czytaj dalej