Molibden
Molibden

Molibden we wszechświecie jest dość rzadko spotykanym pierwiastkiem, znajduje się dopiero na 50. miejscu wśród najbardziej rozpowszechnionych pierwiastków występujących w skorupie ziemskiej. Jest ciemnoszarego koloru, przez co pierwsi odkrywcy mylili go z ołowiem. Stąd też wywodzi się jego dawna nazwa molybdena, co w języku grackim oznacza „ołów” – czyli molybdos.

Molibden, podobnie jak miedź lub cynk, pełni funkcję kofaktora dla wielu metaloenzymów. Kofaktor molibdenowy jest niezbędny do funkcjonowania trzech enzymów:

  • oksydazy siarczynu,
  • dehydrogenazy ksantynowejoksydazy aldehydowej.

Oksydaza siarczynowa – enzym bierze udział w przekształcaniu toksycznego związku – jakim jest siarczyn – do siarczanu. Oksydaza siarczynowa kontroluje rozpad i metabolizm aminokwasów siarkowych (cysteiny, homocysteiny, metioniny i tauryny).

Oksydaza ksantynowa – enzym ten odgrywa kluczową rolę w metabolizmie puryn. Puryna to aromatyczny związek organiczny zawierający oprócz atomów węgla również inne atomy np. azotu. Puryna, jako podstawa dwóch zasad azotowych, wchodzi w skład kwasów nukleinowych (DNA i RNA) – guaniny i adeniny. Molibden, jako kofaktor w oksydazie ksantynowej bierze udział w rozpadzie nukleotydów do kwasu moczowego, dzięki któremu wzrasta pojemność antyoksydacyjna krwi.

Oksydaza aldehydowa – neutralizuje aldehyd octowy, substancję toksyczną, która jest uwalniania w procesie metabolizmu drożdży, alkoholi i grzybów.

Zwiększone ryzyko i objawy niedoboru molibdenu

Zwiększone zapotrzebowanie na molibden wykazują osoby, które odżywiają się nieracjonalnie (spożywają bardzo duże ilości rafinowanych węglowodanów prostych) i osoby z anoreksją. U osób po resekcji jelita lub z chorobami jelit oraz z zaburzeniami wątrobowo-żółciowymi może występować problem z wchłanianiem molibdenu.

Niedobór kofaktora molibdenowego to rzadka choroba genetyczna. Schorzenie polega na wrodzonym niedoborze białkowego kofaktora enzymów zawierającego kation molibdenowy, do którego dochodzi wskutek mutacji genów zaangażowanych w syntezę tego kofaktora. Niedobór oksydazy siarczynowej to rzadka wada wrodzona, która w ciągu kilku godzin po urodzeniu wywołuje drgawki, postępujący zanik czynności mózgu i finalnie śmierć.

Objawy niedoboru molibdenu

  • zmęczenie,
  • bóle głowy,
  • ślepota nocna,
  • zaburzone pole widzenia,
  • tachykardia,
  • zaburzenia metabolizmu aminokwasów (np. zwiększone wydalanie wraz z moczem tauryny i siarczynów, upośledzone funkcje rozkładu aminokwasów zawierających siarkę),
  • zwiększona wrażliwość na siarczyny,
  • zaburzony metabolizm puryn/nukleotydów, niski poziom kwasu moczowego we krwi,
  • opóźnienie rozwoju umysłowego,
  • ryzyko wystąpienia nowotworów żołądka i przełyku.

Zawartość molibdenu w pożywieniu

Jak wiadomo, niektóre enzymy w naszych organizmach nie mogą się obyć bez obecności molibdenu. Część z pokarmów zawieraja jego znaczną ilość, a są to: rośliny strączkowe (np. zielona soczewica, czarna fasola), produkty pełnoziarniste oraz niektóre gatunki mięs (jagnięcina lub wieprzowina).

Największe stężenie molibdenu w tkankach człowieka znajduje się w kościach, mniejsze w: wątrobie, nerkach i zębach. Z przewodu pokarmowego absorbowane jest do 70 proc. molibdenu pobranego wraz z żywnością – po spożyciu dociera on szybko do krwi i innych organów.

Opracowała Agata Majcher

Bibliografia

Pierwiastki, czyli z czego zbudowany jest wszechświat, Challoner J., Poznań 2014.
Mikroskładniki odżywcze, U. Gröber, Wrocław 2010.
Pierwiastki śladowe w geo- i biosferze, Kabata-Pendias A., Szteke B., Puławy 2012

Inne wpisy w tej kategorii

Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery

2022-08-25

Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery

Stymuluje, rozgrzewa, pobudzaNefris to wyciąg ze starannie wyselekcjonowanych ziół. Wchodzące w jego skład: nawłoć, tymianek, mięta  pieprzowa, pokrzywa zwyczajna oraz imbir, pobudzają ogólną odp [...]

Czytaj dalej

Pomoc przy boreliozie i wsparcie wątroby – katuka skorpionowa

2022-08-25

Pomoc przy boreliozie i wsparcie wątroby – katuka skorpionowa

Katuka skorpionowa (Picrorhiza kurroa) to roślina lecznicza występująca w regionie Himalajów, na wysokości 3000–5000 metrów. Rośnie w szczelinach skalnych i wilgotnej, piaszczystej glebie. Kwitni [...]

Czytaj dalej

Aspiryna roślinna – skuteczna pomoc przy infekcjach

2022-08-25

Aspiryna roślinna – skuteczna pomoc przy infekcjach

Któż z nas nie zna aspiryny, wszak to popularny preparat o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym  i przeciwgorączkowym.Historia aspiryny –  inaczej kwasu acetylosalicylowego – sięga czasów st [...]

Czytaj dalej

Olej z alg – idealny dla wegetarian i nie tylko

2022-08-23

Olej z alg – idealny dla wegetarian i nie tylko

Glony morskie od wieków są ważnym źródłem pożywienia, ale – niestety – przede wszystkim w Azji. Również tamtejsze tradycyjne systemy medyczne korzystały, i robią to do dziś, z prozdrowotnych właś [...]

Czytaj dalej

 KORDYCIUM NEURO-FORCE – wszechstronne właściwości

2022-08-16

KORDYCIUM NEURO-FORCE – wszechstronne właściwości

Ciekawostka!Potwierdzono naukowo, że ekstrakt z maczużnika bojowego ma działanie podobne do insuliny, dzięki czemu pozwala na utrzymanie w normie poziomu glukozy we krwi.Z czego słynie firma RawF [...]

Czytaj dalej

 Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

2022-08-12

Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

MAGNEZ PREMIUM – Marine Complex – 76 pierwiastków śladowych to minerał, który został pozyskany z czystych wód Morza Irlandzkiego. Oprócz tego, że sam magnez (mający formę cytrynianu) określany [...]

Czytaj dalej