- Poradnik
- Ziołolecznictwo
- 2020-06-05
Drzewo moringi olejodajnej należy do grupy superżywności (superfoods), czyli najzdrowszej żywności na świecie. Magazyn „EatSmarter” w 2014 roku zaliczył roślinę do jednej ze stu najzdrowszych rzeczy, które można spożywać.
Surowiec moringi przewyższa pod względem witamin i minerałów niektóre warzywa i owoce. A oto dowody:
Moringa ma:
- 25 razy więcej żelaza niż szpinak,
- 17 razy więcej wapnia niż mleko,
- 15 razy więcej potasu niż banany,
- 12 razy więcej witaminy C niż pomarańcza,
- 10 razy więcej witaminy A niż marchewka,
- 9 razy więcej białka niż jogurt,
- 2 razy więcej białka niż soja.
Moringa zaskakuje swoimi prozdrowotnymi właściwościami – nic dziwnego, że w biedniejszych rejonach świata stanowi istotny składnik jadłospisu. Korzeń moringi w smaku jest podobny do chrzanu, dlatego nieprzypadkowo inna nazwa rośliny to „drzewo chrzanowe”. W celach kulinarnych i leczniczych wykorzystuje się każdą część drzewa: liście, korę, nasiona, korzeń, pędy, owoce (strąki) oraz kwiaty. Młode, zielone strąki przygotowuje się w podobny sposób jak naszą fasolę, ale można je też uprażyć na patelni. Liście jada się surowe lub serwuje na ciepło, podobnie jak szpinak. Mogą być one także wykorzystywane do sporządzenia zdrowotnych naparów.
Substancje aktywne moringi
Moringa zgromadziła w swoich sokach wszystkie niezbędne aminokwasy, kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9 oraz wiele cennych witamin i soli mineralnych, także sporo antyoksydantów. Cenny jest ekstrahowany z nasion olej – tłuszcz trwały i stabilny (nie jełczeje), podobny do oliwy z oliwek, ale o wiele od niej lżejszy i delikatniejszy. Pozostałością po ekstrakcji oleju jest placek nasienny używany do zwiększenia produkcji mleka u krów.
Olej moringa w większości składa się z kwasu oleinowego z grupy kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Kwas oleinowy obniża zawartość „złego” cholesterolu LDL. Obniża też ciśnienie krwi, pełni więc istotną funkcję w profilaktyce miażdżycy i chorób serca.
Spośród „dobrych” tłuszczów znajdujących się w oleju moringa można jeszcze wymienić kwas oleopalmitynowy oraz kwasy: linolowy i linolenowy (wielonienasycone kwasy tłuszczowe).
Poza kwasem oleinowym, moringa zawiera także inne dobroczynne substancje: witaminy A i E, sterole oraz antyoksydanty. Według badań przeprowadzonych w Nigerii moringa regeneruje uszkodzoną przez toksyny wątrobę. W jaki sposób? Otóż, gdy wątroba zostaje uszkodzona, do krwi są uwolnione substancje, takie jak aminotransferaza asparaginianowa (AST) i aminotransferaza alaninowa (ALT) i ich poziom jest podwyższony. Badania nigeryjskich naukowców wykazały, że moringa przyczynia się do obniżenia poziomu ALT i AST. Oznacza to, że wyciągi z rośliny mogą być stosowane przy uszkodzeniach wątroby wywołanych przez niektóre toksyny, takie jak wirusy zapalenia wątroby typu B czy leki.
Jak przygotować herbatkę z moringi
Jedną łyżeczkę suszonych liści zalać 200 ml wody o temperaturze 95°C, odstawić na 8 minut do zaparzenia pod przykryciem. Oddzielić liście od naparu.
Obecnie możliwe jest kupno nasion lub sadzonek tego drzewa, a wtedy można korzystać z walorów zdrowotnych superrośliny przez cały rok. A ci, którzy nie czują pociągu do prac ogrodniczych, mogą nabyć w sklepie internetowym gotowe, wysuszone liście tej niezwykłej rośliny.
Agata Majcher
- Poradnik
- Ziołolecznictwo
- 2020-06-05
Inne wpisy w tej kategorii
2022-08-25
Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery
2022-08-19
Ziołowe wsparcie emocjonalne
2022-08-19
Sposoby na ból głowy
2022-08-17
Oczyszczanie organizmu z toksyn
2022-08-12
Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza
2022-08-12