Odkryj rodzimy ocet balsamiczny z polskich jabłek
Odkryj rodzimy ocet balsamiczny z polskich jabłek

Z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że każdy wielbiciel dobrej kuchni zetknął się z octem balsamicznym – prawdziwym rarytasem włoskiego pochodzenia. Tradycyjna i oryginalna receptura takiego octu opiera się na odpowiednim preparowaniu winogron białych lub czerwonych. Oryginalny ocet balsamiczny wytwarzany jest metodą mieszania octu winnego i fermentacji moszczu z winogron.


Czy wiesz, że…


Prawdziwy, naturalny i oryginalny ocet balsamiczny produkowany jest w prowincjach Modena lub Reggio Emilia we Włoszech. Octy sprzedawane są w buteleczkach 100 ml i opatrzone specjalną pieczęcią:
Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP, Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia DOP lub Aceto Balsamico di Modena IGP. Skróty DOP lub IGP oznaczają:

  • IGP – Indicazione Geografica Protetta (chronione pochodzenie geograficzne),
  • DOP – Denominazione d’Origine Protetta (chroniona nazwa pochodzenia).

Tymczasem na naszym podwórku…

Zamiast winogron, jak nakazuje włoska receptura, na rynku dostępne są także octy balsamiczne z jabłek czy innych owoców, buraków cukrowych, miodu, ryżu, zbóż - ogólnie ze wszystkiego, co można sfermentować. One również wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem.
Tak jak Włochy mają swój ocet balsamiczny z winogron, tak Polska ma swój – z jabłek. Jak wyjaśnia Grzegorz Śleziak (Biały Sai Baba), producent octu balsamicznego z moszczu jabłkowego: „W naszej strefie klimatycznej produkowanie octu balsamicznego z moszczu winogronowego nie byłoby racjonalne i uzasadnione. Polskie winogrona są zbyt drogie i kwaśne. Za to jabłka nadają się idealnie”. Dobry ocet jest jak wino, a im starszy, tym lepszy. Ocet balsamiczny Białego Sai Baby dojrzewał w dębowych beczkach aż 10 lat – to dopiero mocna rzecz!

Do czego można użyć octu balsamicznego z jabłek

Ocet balsamiczny z jabłek nadaje się do tych samych celów, co jego oryginalny, winogronowy odpowiednik. Można tworzyć z niego sos winegret i dodawać do sałatek oraz przystawek (świetnie pasuje do włoskiej przystawki caprese). Można wzbogacać nim sosy, majonezy, polewać desery owocowe, dodawać do dań z ryżu, makaronu, warzyw, mięs, serów, ryb – ogranicza nas tylko wyobraźnia. Smacznego!


Opracowała Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery

2022-08-25

Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery

Stymuluje, rozgrzewa, pobudzaNefris to wyciąg ze starannie wyselekcjonowanych ziół. Wchodzące w jego skład: nawłoć, tymianek, mięta  pieprzowa, pokrzywa zwyczajna oraz imbir, pobudzają ogólną odp [...]

Czytaj dalej

Pomoc przy boreliozie i wsparcie wątroby – katuka skorpionowa

2022-08-25

Pomoc przy boreliozie i wsparcie wątroby – katuka skorpionowa

Katuka skorpionowa (Picrorhiza kurroa) to roślina lecznicza występująca w regionie Himalajów, na wysokości 3000–5000 metrów. Rośnie w szczelinach skalnych i wilgotnej, piaszczystej glebie. Kwitni [...]

Czytaj dalej

Aspiryna roślinna – skuteczna pomoc przy infekcjach

2022-08-25

Aspiryna roślinna – skuteczna pomoc przy infekcjach

Któż z nas nie zna aspiryny, wszak to popularny preparat o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym  i przeciwgorączkowym.Historia aspiryny –  inaczej kwasu acetylosalicylowego – sięga czasów st [...]

Czytaj dalej

Olej z alg – idealny dla wegetarian i nie tylko

2022-08-23

Olej z alg – idealny dla wegetarian i nie tylko

Glony morskie od wieków są ważnym źródłem pożywienia, ale – niestety – przede wszystkim w Azji. Również tamtejsze tradycyjne systemy medyczne korzystały, i robią to do dziś, z prozdrowotnych właś [...]

Czytaj dalej