Agata

Agata

Jak zażywać pigwę
Jak zażywać pigwę

Święta Hildegarda zalecała stosować pigwę w przypadku wszelkich chorób reumatycznych: przy artretyzmie, artrozie, arteriosklerozie oraz przy podwyższonym stężeniu kwasu moczowego.

Tabletki z pigwy

Pigwę w formie tabletek zaleca się zażywać kilka razy dziennie, nie połykając ich od razu, tylko pozostawić na języku, aż się rozpuszczą. Kurację stosować co najmniej przez miesiąc.

Mus z pigwy

Do przygotowania musu z pigwy wykorzystuje się miąższ z owoców. Jak pisała św. Hildegarda: Jedzenie surowych owoców nie szkodzi choremu ani zdrowemu. Gotowany lub suszony owoc służy każdemu. Kto cierpi na podagrę, niech je często gotowany i pieczony owoc; rozpuści on truciznę tak, że nie zaatakuje ona nerwów, nie złamie i nie zniekształci członków.

Mus z pigwy zaleca się jeść z chlebem. Jeśli do musu dodamy sproszkowany galgant, będą mogli po niego sięgać także diabetycy.

Nalewka z pigwy z miodem

Nalewka z pigwy jest kolejnym sposobem na przyswojenie cennych wartości leczniczych z tego owocu. Oto przepis.

Składniki:

  • 1 kg pigwy,
  • szklanka cukru,
  • ½ l wódki,
  • 4 łyżki płynnego miodu,
  • sok z połowy pomarańczy.


Przygotowanie:

Owoce pokroić, umieścić w słoiku, zalać alkoholem i odstawić na 2–3 tygodnie. Pigwę zasypać cukrem, zamknąć słój oraz postawić w ciepłym miejscu na tydzień, do rozpuszczenia cukru. Codziennie potrząsać słoikiem. Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, sok z pomarańczy (można też wyparzoną skórkę), odstawić na 2 tygodnie. Przefiltrować i rozlać do wyparzonych butelek.

Marmolada z pigwy

Warto okresie owocowania pigwy przygotować zapasy marmolady, by przez cały rok mieć możliwość sięgania po to smaczne lekarstwo na stawy. Owoce pigwy nie tylko działają przeciwzapalnie, ale wspomagają również układ pokarmowy.

Składniki:

  • 1 kg pigwy,
  • 700 g cukru.


Przygotowania:

Pokrojoną pigwę zalać w garnku szklanką wody. Gotować pod przykryciem tak długo, aż owoce zmiękną. Przestudzić, zmiksować i przetrzeć przez sito. Gotową masę ponownie wlać do garnka, dodać cukier i odparowywać bez przykrycia na małym ogniu (przez ok. 4 godziny), mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie masa zrobi się gęściejsza i ciemniejsza. Gotową marmoladę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i zostawić do wystudzenia stawiając do góry dnem.


Agata Majcher

Agata

Agata

Inne wpisy w tej kategorii

Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery

2022-08-25

Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery

Stymuluje, rozgrzewa, pobudzaNefris to wyciąg ze starannie wyselekcjonowanych ziół. Wchodzące w jego skład: nawłoć, tymianek, mięta  pieprzowa, pokrzywa zwyczajna oraz imbir, pobudzają ogólną odp [...]

Czytaj dalej

Olej z alg – idealny dla wegetarian i nie tylko

2022-08-23

Olej z alg – idealny dla wegetarian i nie tylko

Glony morskie od wieków są ważnym źródłem pożywienia, ale – niestety – przede wszystkim w Azji. Również tamtejsze tradycyjne systemy medyczne korzystały, i robią to do dziś, z prozdrowotnych właś [...]

Czytaj dalej

Ziołowe wsparcie emocjonalne

2022-08-19

Ziołowe wsparcie emocjonalne

Emocje mają ogromny wpływ na: zdrowie, ogólne samopoczucie, witalność i postrzeganie rzeczywistości. Niestety, mamy tendencję do ich tłumienia, co w dłuższej perspektywie prowadzi do: problemów z [...]

Czytaj dalej

Oczyszczanie organizmu z toksyn

2022-08-17

Oczyszczanie organizmu z toksyn

Jedno z najpopularniejszych życzeń podczas świąt i uroczystości dotyczy tego, żebyśmy byli zdrowi. Kiedy człowiek źle się czuje, dotykają go choroby i dolegliwości, a wtedy nie może w pełni ciesz [...]

Czytaj dalej

 KORDYCIUM NEURO-FORCE – wszechstronne właściwości

2022-08-16

KORDYCIUM NEURO-FORCE – wszechstronne właściwości

Ciekawostka!Potwierdzono naukowo, że ekstrakt z maczużnika bojowego ma działanie podobne do insuliny, dzięki czemu pozwala na utrzymanie w normie poziomu glukozy we krwi.Z czego słynie firma RawF [...]

Czytaj dalej

Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza

2022-08-12

Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza

Ostatnimi czasy coraz częściej zgłaszają się do mnie pacjenci, którzy proszą o zioła oczyszczające krew. Nierzadko są to osoby mieszkające na stałe poza granicami naszego kraju. Robią one imponuj [...]

Czytaj dalej