W leczeniu RZS wdraża się strategię takiego wprowadzenia długotrwałej poprawy stanu zdrowia poprzez monitorowanie i kontrolę choroby, by zapobiec zmianom destrukcyjnym stawów, opanować stan zapalny i osiągnąć remisję choroby, czyli brak jej klinicznej aktywności. Uzyskanie remisji pozwala na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia niesprawności, które zagraża każdemu choremu na RZS.
W programie leczenia stosuje się leki farmakologiczne, ale istotna jest także codzienna profilaktyka zdrowotna polegająca na regularnej rehabilitacji, odpowiedniej diecie, wspomaganiu ziołami oraz dbaniu o dobrostan psychiczny.
Metody leczenia RZS
Rehabilitacja
Podstawową kwestią w leczeniu RZS jest wspieranie pracy stawów – to właśnie temu jest poświęconych wiele programów terapeutycznych poprawiających sprawność fizyczną i zapobiegających powstawaniu przykurczy oraz polegających dążeniu do uniknięcia inwalidztwa. Nie można zapominać o istotnej roli wsparcia psychologicznego, do którego należą dbanie o utrzymywanie kontaktów towarzyskich oraz zapobieganie depresji.
Polecane zabiegi rehabilitacyjne:
- kinezyterapia,
- elektroterapia,
- laseroterapia,
- termoterapia,
- krioterapia,
- masaże,
- balneoterapia,
- rehabilitacja ruchowa – najlepiej w wyspecjalizowanych do tego uzdrowiskach
Fitoterapia
Zioła w chorobie reumatologicznej działają głównie objawowo, zmniejszając dolegliwości bólowe i zapalne. Skuteczne są zioła o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym, moczopędnym, a do użytku zewnętrznego preparaty o działaniu drażniącym i wywołującym przekrwienie skóry.
Przykładowe surowce zielarskie do wewnętrznego zastosowania (napary lub odwary):
- kora wierzby,
- liście i pączki topoli,
- kwiaty wiązówki,
- kora i liście jesionu,
- ziele fiołka trójbarwnego,
- liście brzozy,
- znamię kukurydzy,
- ziele nawłoci,
- ziele pokrzywy,
- owoc jałowca,
- kłącze imbiru.
Przykładowe surowce zielarskie do zewnętrznego zastosowania (okłady, plastry, maści lub rozgrzewające kąpiele):
- gorczyca,
- chrzan,
- jałowiec,
- kamfora,
- ostra papryka.
Leczenie farmakologiczne
Farmakologiczne leczenie polega na podawaniu leków modyfikujących przebieg choroby (LMPCh), obniżających zapalenie i zapobiegających zmianom destrukcyjnym w stawach bądź opóźniających ich wystąpienie.
LMPCh dzieli się na:
- Syntetyczne
a) konwencjonalne (np. metotreksat, leflunomid, sulfasalazyna, związki złota, hydroksychlorochina),
b) celowane (np. tofacytynib, baricytynib, upadacytynib). - Biologiczne
a) oryginalne (np. adalimumab, anakinra, certolizumab),
b) biopodobne (np. abatacept, rytuksymab).
Leczenie ortopedyczne
W tym leczeniu stosuje się:
- ortezy,
- operacje ortopedyczne.
Dieta
W reumatoidalnym zapaleniu stawów dieta jest sojusznikiem umożliwiającym zmniejszenie dolegliwości bólowych, przewlekłego stanu zapalnego odpowiedzialnego za dotkliwy ból, sztywnienie oraz ograniczenie ruchomości stawów. RZS jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym, więc dieta ma stymulować pracę układu odpornościowego oraz redukować toczące się w organizmie przewlekłe stany zapalne.
Wiele badań wykazało, że pewne produkty spożywcze nasilają chorobę, a inne poprawiają stan zdrowia.
Produkty niewskazane:
- nabiał,
- czerwone mięso,
- cukier,
- tłuszcze trans,
- sól,
- kofeina,
- warzywa psiankowate.
Zalecane okresowe 7–10-dniowe głodówki, w trakcie których dozwolone są pokarmy:
- bulion warzywny,
- herbaty ziołowe,
- świeże soki z marchwi, buraka i selera naciowego z natką pietruszki,
- woda po gotowanych ziemniakach.
Głodówki przy RZS pomagają zmniejszyć ból, opuchliznę stawów oraz markery stanu zapalnego – OB i CRP były na niższym poziomie.
Zalecana dieta wegańska
Produkty odzwierzęce (nabiał, mięso) zawierają antygeny, które mogą zaburzać pracę układu immunologicznego. Przebadano osoby cierpiące na RZS pod kątem ich diety – u wegan zaobserwowano znaczną redukcję bólu i sztywności stawów. Dieta oparta wyłącznie na warzywach i owocach powoduje obniżenie poziomu substancji prozapalnych: cytokin, leukotrienów i interleukin. Korzystne jest także spożywanie przefermentowanych warzyw i owoców.
Przeciwzapalna dieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska jest najczęściej polecanym modelem odżywiania zalecanym przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. W diecie spożywa się spore ilości przeciwzapalnych produktów spożywczych bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, kwas oleinowy oraz oczywiście witaminy, minerały i antyoksydanty. W diecie śródziemnomorskiej dominują warzywa i owoce nisko przetworzone, owoce morza, orzechy i nasiona, przyprawy (kurkuma, pieprz cayenne), oliwa z oliwek. W bardzo niewielkich ilościach spożywany jest nabiał i czerwone mięso.
Już samo wprowadzenie modyfikacji w diecie może przyczynić się do wyraźnego zmniejszenia czynników prozapalnych w organizmie. U osób jedzących wg modelu śródziemnomorskiego wielokrotnie zaobserwowano redukcję bólu i sztywności stawów, a także poprawę witalności.
Opracowała Agata Majcher
Bibliografia:
Choroby reumatyczne [w] Medycyna praktyczna, redaktorzy działu: Zimmermann-Górska I., Tuchocka-Kaczmarek A., Goncerz G., Warszawa 2020
Fitoterapia i leki roślinne, red. E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J.Niedworok; Warszawa 2014
Inne wpisy w tej kategorii
2022-08-25
Pomoc przy boreliozie i wsparcie wątroby – katuka skorpionowa
2022-08-19
Sposoby na ból głowy
2022-07-08
E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)
2022-07-04
Ćwiczenia na ból w łokciu
2022-06-01
Ćwiczenia na stawy kolanowe
2022-05-19