Siarka
Siarka

Siarka jest pierwiastkiem z grupy niemetali, tworzy różne związki, np.: kwas siarkowy, siarkowodór czy dwutlenek siarki. Wchodzi w skład aminokwasów siarkowych: metioniny, cystyny, cysteiny oraz witamin: tiaminy (B1) i biotyny (B7), hormonów (insuliny), mukopolisacharydów, sulfolipidów oraz koenzymu A. Organiczną postacią siarki są metylosulfonylometan (MSM) oraz dimetylosulfotlenek (DMSO). Siarka stanowi około 0,25 proc. organizmu dorosłego człowieka. Jest pierwiastkiem słabo rozpuszczalnym w wodzie, występuje w licznych minerałach, a także złożach węgla kamiennego i ropy naftowej zawierających obumarłe tkanki roślinne i zwierzęce.

Funkcje siarki

Siarka bierze udział w wielu biochemicznych reakcjach w naszym organizmie. Pełni funkcję surowca przy produkcji przeciwciał, enzymów, glutationu (jednego z głównych antyoksydantów), bierze udział w tworzeniu tkanki łącznej (chrząstki, kolagenu) oraz wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci. Siarka jest składnikiem aminokwasu siarkowego grającego rolę budulcową, jakim jest cysteina, która wraz z cystyną stanowią budulec dla glutationu. 

Siarka jest bardzo ważnym biopierwiastkiem wspierającym narząd ruchu, ponieważ przyczynia się do ograniczenia dolegliwości występujących przy zapaleniu stawów oraz w innych urazach stawów. Niedostateczna ilość tego pierwiastka może być powodem wolniejszej regeneracji mazi stawowej i degradacji chrząstek stawowych. Siarka może pomóc zmniejszyć ból wynikający ze zmian chorobowych i stanów zapalnych powiązanych ze stawami.

Siarka wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Poprawia ukrwienie skórne, prowadząc do lekkiego złuszczenia starszych komórek i tym samym pomagając w odbudowie warstwy naskórka.

Powstający w ustroju kwas siarkowy jest wykorzystywany przez wątrobę w procesach odtruwania z wielu metabolitów i leków (ksenobiotyków). 

Siarka zmniejsza toksyczność selenu i ma działanie antagonistyczne w stosunku do metali ciężkich. 

Zwiększone ryzyko i objawy niedoboru 

Niedobór siarki występuje rzadko, jednak może on się pojawić u osób spożywających niedostateczną ilość białka. Zwiększone zapotrzebowanie na siarkę wykazują nałogowi palacze papierosów mieszkający na terenach o wysokim zanieczyszczeniu środowiska. Zwiększone stężenie siarki występuje zaś przy niewydolności nerek, niedrożności jelit, białaczkach.

Objawy niedoboru:

  • pogorszenie się stanu włosów, skóry i paznokci – blada, pozbawiona kolorytu cera, matowe, łamiące się włosy oraz paznokcie;
  • wyraźny spadek nastroju, zmęczenie, rozdrażnienie, niepokój;
  • problemy ze stawami, brak ich elastyczności;
  • schorzenia wątroby;
  •  pogorszenie wzroku.

Źródła siarki w pokarmie

Siarkę zawierają przede wszystkim produkty zwierzęce bogate w aminokwasy siarkowe, czyli: mięso, podroby, ryby, rośliny strączkowe – groszek, fasola biała, czarna – wszelkie orzechy, migdały, pestki. Bogatym źródłem siarki są: szparagi, brokuły, cebula, czosnek, brukselka czy czerwona kapusta, a z owoców: morele, brzoskwinie oraz figi czy winogrona.

Ciekawostki

Siarka znana jest ludziom od najdawniejszych czasów. Łacińskie słowo sulpur czyli „płonący kamień” i greckie theion czyli „boskie pioruny” oznaczały ucieleśnienie ognia (siarka [S] to sulphur). W Biblii i w Koranie ogień i siarka łączą się z gniewem Bożym. Siarkę spalano podczas ceremonii religijnych w wielu starożytnych cywilizacjach, kapłanom miała służyć do odpędzania złych duchów. Odkażano nią domy w czasie plag. Odegrała też  ważną rolę w wynalezieniu zapałek oraz prochu – pierwsze zapałki to powleczone siarką czubki patyczków. Ze względu na jej złoty odcień i metaliczny połysk przez stulecia wielu poszukiwaczy cennych kruszców myliło piryt (produkt uboczny siarki przy wytopie rud niektórych metali) ze złotem.



Opracowała Agata Majcher

Bibliografia

Pierwiastki, czyli z czego zbudowany jest wszechświat, Challoner J., Poznań 2014.

Inne wpisy w tej kategorii

 Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

2022-08-12

Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

MAGNEZ PREMIUM – Marine Complex – 76 pierwiastków śladowych to minerał, który został pozyskany z czystych wód Morza Irlandzkiego. Oprócz tego, że sam magnez (mający formę cytrynianu) określany [...]

Czytaj dalej

Witamina D3 i witamina K2 – nierozerwalny duet?

2022-08-02

Witamina D3 i witamina K2 – nierozerwalny duet?

Gdy mówi się o wpływie żywności na zdrowie człowieka, zwykle omawia się właściwości zdrowotne poszczególnych składników. W produktach spożywczych, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinneg [...]

Czytaj dalej

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

2022-07-26

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

Magnez to jeden z najważniejszych składników w diecie człowieka. W porównaniu do innych związków mineralnych jego zawartość w naszym ustroju jest znacząca. Szacuje się, że w organizmie osób doros [...]

Czytaj dalej

Jak wspomóc zdrowie kobiet

2022-07-08

Jak wspomóc zdrowie kobiet

Z różnego typu usług medycznych Polacy korzystają dość regularnie. Daje się zauważyć coraz to większy wzrost świadomości skłaniający nas do życia w taki sposób, by nie tylko przetrwać, ale żyć ja [...]

Czytaj dalej

Sole i inne minerały

2022-07-08

Sole i inne minerały

  Jaka jest sól – to każdy wie. Obecnie sól jest tak powszechna i dostępna i nikt się nie zastanawia, skąd się bierze, jakie ma właściwości i czy jest nam potrzebna. Sole to – upraszczając – zwi [...]

Czytaj dalej

Magnez – życiodajny biopierwiastek

2022-06-24

Magnez – życiodajny biopierwiastek

O magnezie i jego wpływie na zdrowie powiedziano i napisano już niemal wszystko, ale znamienne niech będą słowa, jakie wypowiedział na kongresie w Vittel prof. Durlach, a mianowicie: „człowiek ni [...]

Czytaj dalej