Suszone pomidory
Suszone pomidory

Suszone owoce i warzywa cieszą się dużą popularnością. Można je dłużej przechowywać, niż świeże, jednak co ważniejsze posiadają zwiększoną ilość składników odżywczych, dzięki czemu mają silniejsze oddziaływanie zdrowotne. Jednym z takich produktów są suszone pomidory. Przyciągają uwagę intensywnym aromatem, a ich charakterystyczny smak ma wielu zwolenników. Przede wszystkim korzystnie działają na organizm człowieka. Zawierają substancje niszczące wolne rodniki, wzmacniają układ krwionośny i wpływają na lepsze funkcjonowanie wzroku. Jakie jeszcze właściwości mają suszone pomidory?  


Pomidor zwyczajny (Solanum lycopersicum L.) określany jest także jako psianka pomidor. To roślina uprawna należąca do rodziny psiankowatych. W Polsce jej owoc sklasyfikowany jest jako warzywo. Pomidor pochodzi z obszarów Ameryki Południowej, skąd w XV  wieku dotarł do Europy.


Owoce to duże jagody. Charakteryzują się soczystością. Ze względu na odmiany mają one różne kształty oraz kolory. Są najczęściej barwy czerwonej, jednak mogą też być: pomarańczowe, żółte, zielone, a także czarne. Odmiany pomidora zwyczajnego to: drobnoowocowe (np. mirabell), średniowocowe (np. brylant), wielkoowocowe (np. jawor), a także typu lima (np. New Yorker). W Hiszpanii w trakcie święta o nazwie Tomatina ostatniego dnia fiesty uczestnicy biorą udział w bitwie, podczas której obrzucają się pomidorami.


Pomidory można jeść na surowo razem ze skórką. Są używane do zup, sosów, a także jako składnik sałatek warzywnych. Doskonale nadają się na kanapki. Świetnie komponują się z makaronem oraz ryżem. Wytwarza się z nich przeciery, koncentraty oraz soki.  
Składniki suszonych pomidorów


Pomidory po ususzeniu zwiększają swoją kaloryczność z 20 kcal do 258 kcal. Kilkukrotnie wzrastają także wartości składników, które znajdują się w owocach. Są to witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E oraz K. Pomidory zawierają też duże ilości potasu. Pozostałe biopierwiastki to: fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, a także cynk. W składzie tej rośliny znajduje się także błonnik pokarmowy. Na uwagę zasługuje likopen, który nadaje owocom intensywny czerwony kolor i jest silnym przeciwutleniaczem. Oczywiście nie brakuje też węglowodanów, białka, a także tłuszczów.

Zawarty w pomidorach likopen po ususzeniu owoców zwiększa swoje właściwości i możliwości przyswajania

Likopen to organiczny związek chemiczny będący naturalnym pigmentem roślinnym. Barwi pomidory na czerwony kolor i ma właściwości przeciwutleniające. Po ususzeniu owoców jego ilość zostaje wielokrotnie zwiększona. Jest też lepiej przyswajany przez organizm niż w przypadku świeżego pomidora. Likopen skutecznie zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu zapobiega rozwojowi stanów zapalnych i uszkodzeniu komórek. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, takich jak: rak piersi, płuc, prostaty, wątroby oraz układu pokarmowego i białaczki.


Likopen ma też zbawienny wpływ na efektywniejsze funkcjonowanie układu krążenia. Zapobiega miażdżycy, a także zmniejsza ryzyko udaru serca oraz zawału. Wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu LDL.
Należy pamiętać, żeby nie spożywać razem z pomidorami produktów zawierających błonnik pokarmowy oraz żelazo, gdyż wpływają one na mniejsze przyswajanie likopenu.

To warto wiedzieć

Pomidory zaczęto suszyć na słońcu we Włoszech. Celem było zwiększenie intensywności doznań smakowych.

Suszone pomidory są bogatym źródłem potasu  

W 100 g świeżych pomidorów znajduje się 282 mg potasu, podczas gdy w suszonych jego zawartość wynosi aż 3427 mg. Jest to dawka, która stanowi dzienne zapotrzebowanie na ten biopierwiastek. Pełni on ważną funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Stymulując tworzenie impulsów elektrycznych w komórkach serca, przyczynia się do jego dobrej pracy. Wpływa także na prawidłowe napięcie mięśni oraz utrzymanie ich właściwej masy. Bierze też udział w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, a także utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi.


Zdarza się, że czasami dochodzi do wypłukania elektrolitów z organizmu. Taki niedobór może objawiać się przyspieszonym biciem serca, wręcz kołataniem, a także wystąpieniem skurczów mięśni. Spożywanie suszonych pomidorów uzupełnia braki elektrolitów, do których zalicza się także potas.

Suszone pomidory poprawiają wygląd skóry i wpływają na lepsze trawienie 

Zawarte w suszonych pomidorach składniki wpływają na lepszą jakość i młodszy wygląd skóry. Sprawiają, że jej komórki regenerują się i wolniej ulegają procesowi starzenia. Wzmacniają też strukturę kości zwiększając ich gęstość mineralną.
Występująca w suszonych pomidorach witamina E poprawia sprawność oczu. Chroni też naczynia krwionośne przed uszkodzeniami. O dobrą krzepliwość krwi dba witamina K. Spożywanie suszonych pomidorów mimo ich kaloryczności może pomóc osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Wszystko to dzięki minerałom, likopenowi i witaminom, które są składnikami tej rośliny i pozytywnie działają na organizm. Wpływają na poprawę krążenia, a także przyspieszają przemianę materii. Dzięki zawartemu w nich błonnikowi korzystnie działają na układ trawienny, zapobiegając zaparciom oraz poprawiając perystaltykę jelit. Suszone pomidory mogą też jeść osoby zmagające się z cukrzycą.

Pomidory poprawiają libido

We Francji pomidory są uznawane za ,,jabłko miłości” i traktowane jako naturalny afrodyzjak, który wpływa na lepszy seks. Zawarty w tej roślinie likopen zwiększa ruchliwość i liczebność plemników oraz skutecznie poprawia potencję. Roślina ta może więc być lekarstwem na niepłodność. Potwierdzają to wieloletnie badania wykonane przez naukowców z Cleveland Clinic z Ohio, którzy zalecają spożywanie pomidorów na poprawę sprawności seksualnej. Poza tym warzywo to korzystnie wpływa też na samopoczucie psychiczne. Poprawia nastrój i likwiduje uczucie napięcia. Przy pogodnym nastawieniu łatwiej jest więc o chęć na miłosne igraszki.

To warto wiedzieć

Soki i przetwory pomidorowe są doskonałym środkiem na złe samopoczucie występujące następnego dnia po wypiciu nadmiernej ilości alkoholu. Dzieje się tak dzięki zawartości potasu, który poprawia funkcjonowanie osłabionego organizmu.

Przepis na danie z suszonymi pomidorami i makaronem penne

Cztery obrane ze skórki ząbki czosnku należy pokroić w plasterki, a jedną cebulę dymkę (również obraną) drobno posiekać. Do garnka wlewamy 5 łyżek oliwy z oliwek i podgrzewamy. Następnie wrzucamy do niego cebulę i czosnek, do smaku dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii i tyle samo ziół prowansalskich oraz szczyptę papryki chili. Po zeszkleniu cebuli i delikatnym zasmażeniu czosnku należy dodać 100 ml 30-proc. śmietany, a także 3 łyżki białego wytrawnego wina. 100 g suszonych pomidorów trzeba pokroić na drobne części, a następnie dodać do sosu, gdy stanie się gęsty. W czasie jego przyrządzania zagotować makaron penne. Gdy będzie gotowy, to po odcedzeniu wystarczy go zmieszać z sosem i posypać garścią drobno posiekanego szczypiorku.


Opracował Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery

2022-08-25

Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery

Stymuluje, rozgrzewa, pobudzaNefris to wyciąg ze starannie wyselekcjonowanych ziół. Wchodzące w jego skład: nawłoć, tymianek, mięta  pieprzowa, pokrzywa zwyczajna oraz imbir, pobudzają ogólną odp [...]

Czytaj dalej

Pomoc przy boreliozie i wsparcie wątroby – katuka skorpionowa

2022-08-25

Pomoc przy boreliozie i wsparcie wątroby – katuka skorpionowa

Katuka skorpionowa (Picrorhiza kurroa) to roślina lecznicza występująca w regionie Himalajów, na wysokości 3000–5000 metrów. Rośnie w szczelinach skalnych i wilgotnej, piaszczystej glebie. Kwitni [...]

Czytaj dalej

Aspiryna roślinna – skuteczna pomoc przy infekcjach

2022-08-25

Aspiryna roślinna – skuteczna pomoc przy infekcjach

Któż z nas nie zna aspiryny, wszak to popularny preparat o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym  i przeciwgorączkowym.Historia aspiryny –  inaczej kwasu acetylosalicylowego – sięga czasów st [...]

Czytaj dalej

Olej z alg – idealny dla wegetarian i nie tylko

2022-08-23

Olej z alg – idealny dla wegetarian i nie tylko

Glony morskie od wieków są ważnym źródłem pożywienia, ale – niestety – przede wszystkim w Azji. Również tamtejsze tradycyjne systemy medyczne korzystały, i robią to do dziś, z prozdrowotnych właś [...]

Czytaj dalej