- Poradnik
- Ziołolecznictwo
- 2020-04-06
Święta jako benedyktynka, zielarka, kaznodziejka, uzdrowicielka i kompozytorka żyjąca w XI wieku podchodziła do zdrowia człowieka holistycznie.
Święta Hildegarda z Bingen omówiła cud uzdrowienia w 6 prawach:
- Właściwie jeść i pić.
- Czerpać energię z 4 żywiołów świata: ogień, woda, powietrze, ziemia.
- Utrzymywać równowagę między ruchem a spokojem (praca–odpoczynek),
- Odnaleźć naturalny rytm snu i czuwania.
- Praktykować sztukę wydalania szkodliwych substancji (oczyszczanie, post, upusty, bańki, kąpiele).
- Podtrzymywać uzdrawiające siły duchowe (wady zastąpić cnotami).
W aktualnym artykule opiszę ogólnie produkty i zioła, o których mówi punkt pierwszy:
WŁAŚCIWIE JEŚĆ I PIĆ.
W podstawowej diecie św. Hildegarda w Physica poleca produkty:
Orkisz: „jako zboże najlepsze, jest on ciepły, tłusty i bogaty w składniki odżywcze (…) Zapewnia człowiekowi odpowiednie ciało, dobrą krew, wesołe usposobienie i radość w sercu”.
Powinien być w spożywany w codziennej diecie w formie chleba, płatków czy odżywczego śniadania zwanego habermus.
Koper włoski (fenkuł): „może być spożywany na surowo (…) Rozwesela człowieka, zapewnia mu łagodne ciepło, dobry pot i dobre trawienie”. Fenkuł stosować można na surowo i w formie gotowanej, ale może też być dodawany do zup czy gotowanych warzyw.
Kasztan jadalny: „jest bardzo gorący, jednak ma w sobie mieszankę dużej siły oddziaływania, która jest dodana do tego ciepła (…) owoc jest przydatny w zwalczaniu każdej choroby, jaka dotyka człowieka”.
Aby odżywić oraz uzdrowić wątrobę i śledzionę, święta poleca: Do 1 szklanki podgrzanego miodu dodać 0,5 szklanki mąki kasztanowej, wymieszać dokładnie i stosować po 1 łyżeczce 2 × dziennie.
Konopie: „są ciepłe (…) Nasiona odznaczają się uzdrawiającym działaniem i zachowują w zdrowiu”.
Konopie są źródłem łatwostrawnego białka i uzdrowieńczych tłuszczów zawierających substancje kannabinoidowe.
Galgant: „prawie całkowicie gorący, jednak ma w sobie umiarkowany chłód. Odznacza się szerokim zakresem działania”. Ten cudowny korzeń, który wspomaga pracę serca i układu krążenia, święta poleca, aby: „Kto odczuwa dolegliwości sercowe (…) ten powinien natychmiast zjeść galant, a poczuje się lepiej”. Czy wiecie, szanowni Państwo, że galgant w Niemczech stosuje się jako lek na serce?
Bertram: „spożywany przez zdrowego człowieka przynosi korzyści, bowiem zmniejsza w nim zgniliznę, zwiększa ilość dobrej krwi, zapewnia jasny umysł”.
Przyznam, że bertram to mój faworyt wśród ziół Hildegardowych. Dodawany do posiłków na ciepło i na zimno wspomaga trawienie, wchłanianie, ma działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjnie.
Gałka muszkatołowa: „ma w sobie duże ciepło (…) spożywanie otwiera człowiekowi serce, oczyszcza umysł i wprawia w doby nastrój”.
Na dobry nastrój właśnie polecam swoim podopiecznym zrobić ciasteczka według konkretnego przepisu.
Ciasteczka radości i dodające energii św. Hildegardy
Składniki:
- 30 g gałki muszkatołowej w proszku,
- 30 g cynamonu w proszku,
- 8 szt. zmielonych goździków,
- 1 kg mąki orkiszowej,
- 1 szklankę cukru trzcinowego,
- 3 żółtka,
- 1 całe jajko,
- 250 g masła,
- 300 g płatków migdałowych,
- szczyptę soli,
- wodę (w razie potrzeby).
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki i rozwałkować na jednolitą masę o grubości ok. 3–5 mm, odcisnąć kształt ciasteczek, poukładać na papier do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180°C i piec do 20 minut. Ciasteczka po ostudzeniu można przechowywać do paru miesięcy i spożywać do 5 szt. dziennie (dzieci do 3 szt. dziennie).
Pieprz kubeba: „jest suchy i ciepły. W człowieku spożywającym pieprz osłabnie kryjący żar (…) Pieprz go rozweseli i sprawi, że jego umysł będzie jasny, a wiedza wyraźna”.
Pieprz kubeba jest dobrym produktem np. dla młodzieży w wieku dojrzewania, potrzebującej skupienia przy nauce, a także dla samotnych kobiet pragnących rozwijać się umysłowo.
Szanta: „jest ciepła, ma dostateczną ilość soku i przeciwdziała różnym chorobom”.
Osobom dorosłym gorąco polecam mieszankę na chłodne dni, niestrawności i kaszel wg świętej.
Aby ją przyrządzić, musimy wymieszać: 6 g nasion kopru włoskiego, 6 g koperku i 2 g szanty. Składniki należy zagotować na szklance wytrawnego czerwonego wina i pić małymi łykami. Osoby niepijące alkoholu mogą wino zastąpić wodą.
Cząber: „jest ciepły i wilgotny. Człowiek, który ma słabe serce i chory żołądek powinien jeść cząber na surowo, a ten go wzmocni (…) usunie z serca osłabienie, zaś z żołądka słabość i chorobę”.
Cząber ogrodowy nadaje się doskonale do każdego rodzaju potraw, działa przeciwgrzybiczo i zabezpiecza nas przed gronkowcem.
Hyzop: „z natury suchy, umiarkowanie ciepły i ma dużą siłę działania”.
To zioło ma działanie oczyszczające – oczyszcza zarówno nasze potrawy, szczególnie mięsne, jak i nasze ciało.
Mięta nadwodna: „jest ciepła, a jednocześnie nieco zimna (…) Można ją jeść z umiarem (…) Chłodzi tłuste i gorące trzewia oraz warstwę tłuszczu”.
Mięta stosowana w ilości 1 łyżeczki dziennie na surowo jest skuteczna we wspomaganiu odchudzania.
Bluszczyk kurdybanek: „jest bardziej ciepły niż zimny, ma w sobie siły przypraw. Jego zielona siła jest łagodna i pożyteczna, dzięki czemu człowiek wyczerpany, któremu brakuje ciała, powinien kąpać się w wodzie z dodatkiem tego ziela (…) i często go spożywać w zupie lub z mięsem albo plackiem, a bluszczyk mu pomoże”.
Bluszczyk kurdybanek ma wspaniałe właściwości – nie dość, że odżywcze to jeszcze czyści krew i limfę. Poleca się go stosować do mieszanek herbatek oczyszczających.
Bylica pospolita: „jest bardzo gorąca (…) spożywana po ugotowaniu w musie leczy chore trzewia i rozgrzewa zimny żołądek”.
Tak niedoceniany przez nas, wszędzie rosnący „chwast”, jest cudem uzdrowieńczym dla naszych żołądków i całego układu pokarmowego.
Krwawnik: „jest nieco ciepły i suchy oraz odznacza się specjalnym i doskonałym działaniem na rany”.
Krwawnik doskonale sprawdza się np. przy mikrouszkodzeniach układu pokarmowego, podczas obfitych miesiączek i częstych krwotoków z nosa.
Wszewłoga górska – pobudza krążenie, trawienie, wspomaga pracę i detoksykację narządów żółciotwórczych (wątroba), działa wiatropędnie, żółciopędnie, dzięki kwasom fenolowym stosowana jest w profilaktyce nowotworowej.
Galgant – poprawia przemianę materii, wspomaga pracę układu krążenia, działa ogrzewająco, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwymiotnie i przeciwdziała kandydozie.
Korzeń lukrecji – chroni i regeneruje śluzówkę układu pokarmowego (uszczelnia jelita), działa wykrztuśnie, rozkurczowo, przeciwzapalnie.
Cząber – powstrzymuje nadmierne wzdęcia i fermentację, pobudza trawienie, działa przeciwpatogennie.
Szanowni Państwo, o ziołach, jakie zalecała święta, można by pisać jeszcze wiele, ale mam nadzieję, że choć trochę przybliżyłam Państwu ich cudowne właściwości. Serdecznie polecam zapoznać się z wiedzą świętej, bo mimo upływu lat jest ona uniwersalna i wciąż skuteczna. Zapraszam do korzystania z przepisów Hildegardowych i doświadczania uzdrowieńczego działania ziół.
Na zdrówko!
Marta Dul
- Poradnik
- Ziołolecznictwo
- 2020-04-06
Inne wpisy w tej kategorii
2022-08-25
Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery
2022-08-19
Ziołowe wsparcie emocjonalne
2022-08-19
Sposoby na ból głowy
2022-08-17
Oczyszczanie organizmu z toksyn
2022-08-12
Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza
2022-08-12