O odchudzaniu mówi się dużo, bo jest to temat nie tylko ważny, ale i chwytliwy. Każdy chciałby schudnąć łatwo, szybko i bez wysiłku, dlatego tabletki na odchudzanie czy diety cud cieszą się niesłabnącą popularnością. Jak jednak większość z Was zdaje sobie sprawę, w dbaniu o nasze zdrowie nie ma dróg na skróty, a najlepszym sposobem nie tylko do uzyskania pięknej sylwetki, ale też dobrego samopoczucia jest po prostu zdrowe, pełne naturalnych składników żywienie. Obowiązkowym elementem są – będące tematem niniejszego artykułu – warzywa.
Niskokaloryczni sprzymierzeńcy diety
Aby obniżyć kaloryczność diety, niekonieczne niezbędne jest skrupulatne liczenie kaloryczności każdej kromki chleba czy jogurtu. Znacznie łatwiejszym organizacyjnie i zdrowszym sposobem jest zadbanie o to, aby większość (nawet 60 proc.) naszej diety stanowiły świeże i/lub gotowane warzywa! (Przy jednoczesnym pamiętaniu o maksymalnym ograniczeniu produktów wysokoprzetworzonych!)
Do licznych zalet spożywania dużych ilości warzyw należą:
- Dostarczanie organizmowi nawodnienia w naturalnej formie wody komórkowej (nawet 85 proc. zawartości warzyw stanowi woda).
- Duże ilości błonnika pokarmowego korzystnie wpływają na pracę jelit, zapewniają szybsze powstawanie uczucia sytości i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn (co jest również bardzo istotne w procesie zdrowego odchudzania).
- Substancje biochemiczne – w tym enzymy i antyoksydanty zawarte w warzywach – regulują procesy trawienne i przemianę materii.
- Niski indeks glikemiczny większości warzyw sprzyja utrzymywaniu prawidłowych stężeń cukru we krwi (co przekłada się również na zmniejszoną ochotę na podjadanie słodyczy).
- Duża gęstość odżywcza (czyli wysoka zawartość minerałów i witamin) sprawia, że organizm czuje się syty na poziomie komórkowym, co zmniejsza ilość tzw. zachcianek wynikających z różnych niedoborów.
Warzywa w formie soków
Świetnym elementem diety odchudzającej czy po prostu zdrowej diety będą soki i koktajle z samych świeżych warzyw lub z niewielkim smakowym dodatkiem owoców.
Jeśli chodzi o soki, to najlepszym urządzeniem do ich pozyskiwania będzie wyciskarka wolnoobrotowa, która dzięki swojej konstrukcji nie nagrzewa soków i bardzo dokładnie wyciska składniki. Do produktów twardych czy włóknistych takich jak warzywa i zieleniny szczególnie polecane są modele poziome, np. wyciskarka Rhino Byzoo.
Modele wyciskarek różnią się między sobą, jeśli chodzi o klarowność otrzymywanego soku. Gęściejsze soki są bardziej odpowiednie dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, gdyż będą bardziej sycące i o większej ilości cennego błonnika (zarówno frakcji nierozpuszczalnej, jak i rozpuszczalnej, czyli pektyn). Pod tym kątem sprawdzą się głównie modele poziome, jak i niektóre pionowe.
Można również pokusić się o kilkudniowe lub nawet parotygodniowe diety oparte wyłącznie na warzywach lub ich połączeniach z owocami. Przykładami takich diet jak np. sławny post/dieta dr. Ewy Dąbrowskiej. Stałym elementem takich jadłospisów są również wysokoodżywcze świeżo wyciskane soki. Warto do takiej diety podejść z rozwagą i porządnym przygotowaniem merytorycznym lub wsparciem kompetentnych osób. Tego rodzaju prozdrowotny zryw powinien być poprzedzony odpowiednim przygotowaniem, jak również wyjście z takiej diety musi być stopniowe i powinno wiązać się ze stałą zmianą nawyków żywieniowych.
Jakość spożywanych warzyw
Bardzo istotnym elementem zdrowej diety odchudzającej jest jakość spożywanych produktów. Jest tak m.in. dlatego, że prawidłowy proces odchudzania powinien wiązać się z detoksykacją organizmu. Mało znanym jest fakt, że jedną z funkcji tkanki tłuszczowej jest magazynowanie szkodliwych substancji, z których pozbyciem się mocno obciążony organizm nie dał rady sobie poradzić. Dlatego podczas takiej diety ważna jest mobilizacja komórek tłuszczowych do detoksykacji (tu również świetnie sprawdzają się soki) oraz dostarczanie żywności o jak najniższej zawartości chemicznych zanieczyszczeń.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby uprawianie własnych ekologicznych warzyw lub zaopatrywanie się tylko u zaufanych rolników. Wiemy jednak, że takie rozwiązania nie dla każdego mogą być osiągalne. Jest jednak sposób, który może obniżyć zawartość pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, antybiotyków w mięsach oraz chorobotwórczych wirusów, bakterii czy pasożytów. Tą metodą jest ozonowanie żywności, czyli oczyszczanie z pomocą domowego urządzenia produkującego ozon zwanego „ozonatorem”. Dzięki tak oczyszczonym produktom można w łatwy sposób poprawić jakość i skuteczność odchudzającej diety.
Pamiętajmy więc, dieta odchudzająca ma za główny cel zrzucenie kilogramów, ale to, w jaki sposób to zrobimy, jest szalenie istotne. To jaka będzie jakość składników oraz zawartość wysoko odżywczych warzyw i zrobionych z nich soków czy koktajli przełoży się nie tylko na trwałość efektów odchudzania, ale również – co najważniejsze – na jakość naszego zdrowia!
Opracowała mgr dietetyki Michalina Wójcik
Inne wpisy w tej kategorii
2022-08-25
Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery
2022-08-25
Pomoc przy boreliozie i wsparcie wątroby – katuka skorpionowa
2022-08-25
Aspiryna roślinna – skuteczna pomoc przy infekcjach
2022-08-23