Radosław

Radosław

Witamina B12
Witamina B12

Witamina B12 to najmłodsza ze znanych nam witamin

Została odkryta w 1934 r. przez dwóch naukowców: Minota i Murhy'ego. Stosowano ją jako lekarstwo na niedokrwistość złośliwą, chorobę do tej pory nieuleczalną. Znajduje się prawie wyłącznie w pokarmach pochodzenia mięsnego.


Jesteśmy w stanie przyswoić około 1 mg witaminy B12 ze spożywanych pokarmów, ale posiadamy jej około 1000 mg zmagazynowanej w wątrobie. W przypadku dobrze odżywionej osoby zapas witaminy B12 wystarcza nawet na cztery lata. W związku z tym nawet osoby niejedzące pokarmów zwierzęcych dość długo nie odczuwają skutków niedoboru. Zalecana dawka dzienna to około 4 µg dla osoby dorosłej. Dzienne jej zapotrzebowanie pokryjemy, pijąc szklankę mleka i jedząc trzy plastry sera edamskiego.

Witamina B12 odgrywa ważną rolę w budowaniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek szpiku kostnego. Wspomaga funkcjonowanie całego ośrodkowego układu nerwowego i odpowiada za osiągnięcie prawidłowego wzrostu. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek. Uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych (nośniki cech dziedzicznych) w komórkach. Wspomaga wydzielanie mleka podczas laktacji.

Witamina B12 – zwiększone zapotrzebowanie

Niedobory dotyczą przede wszystkim osób chorych na wszelkie odmiany anemii. Suplementacji wymagają także ludzie niejedzący mięsa i potraw mlecznych oraz te cierpiące na choroby upośledzające przyswajanie tej witaminy (choroba Leśniowskiego-Crohna, cukrzyca, stwardnienie rozsiane), a także osoby po operacjach żołądka i jelit. Witamina ta stosowana jest w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Niektóre leki zakłócają przyswajanie witaminy B12 –środki antykoncepcyjne, niektóre leki przeciwwrzodowe oraz te obniżające poziom cholesterolu.

Witamina B12 – skutki niedoborów i nadmiaru

Niedobory witaminy B12 objawiają się osłabieniem, utratą masy, zmęczeniem, brakiem tchu, apatią, zakłóceniem pamięci, rozkojarzeniem. Najczęstszym skutkiem przewlekłego niedoboru witaminy B12 jest niedokrwistość. Witamina B12 uważana jest za mało toksyczną – jej nadmiar wydalany jest z kałem.

Witamina B12 – najlepsze źródła

Najlepszym źródłem witaminy B12 jest mięso i produkty mięsne, szczególnie wątroba i nerki. Jej dobre źródło to również mleko, produkty mleczne i jaja. Trzeba pamiętać, że witamina B12 należy do witamin bardzo trwałych. Nie rozkłada się mimo konserwowania i przechowywania pożywienia w puszkach.


Radosław Lesz

Radosław

Radosław

Inne wpisy w tej kategorii

 Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

2022-08-12

Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

MAGNEZ PREMIUM – Marine Complex – 76 pierwiastków śladowych to minerał, który został pozyskany z czystych wód Morza Irlandzkiego. Oprócz tego, że sam magnez (mający formę cytrynianu) określany [...]

Czytaj dalej

Witamina D3 i witamina K2 – nierozerwalny duet?

2022-08-02

Witamina D3 i witamina K2 – nierozerwalny duet?

Gdy mówi się o wpływie żywności na zdrowie człowieka, zwykle omawia się właściwości zdrowotne poszczególnych składników. W produktach spożywczych, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinneg [...]

Czytaj dalej

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

2022-07-26

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

Magnez to jeden z najważniejszych składników w diecie człowieka. W porównaniu do innych związków mineralnych jego zawartość w naszym ustroju jest znacząca. Szacuje się, że w organizmie osób doros [...]

Czytaj dalej

Jak wspomóc zdrowie kobiet

2022-07-08

Jak wspomóc zdrowie kobiet

Z różnego typu usług medycznych Polacy korzystają dość regularnie. Daje się zauważyć coraz to większy wzrost świadomości skłaniający nas do życia w taki sposób, by nie tylko przetrwać, ale żyć ja [...]

Czytaj dalej

Sole i inne minerały

2022-07-08

Sole i inne minerały

  Jaka jest sól – to każdy wie. Obecnie sól jest tak powszechna i dostępna i nikt się nie zastanawia, skąd się bierze, jakie ma właściwości i czy jest nam potrzebna. Sole to – upraszczając – zwi [...]

Czytaj dalej

Magnez – życiodajny biopierwiastek

2022-06-24

Magnez – życiodajny biopierwiastek

O magnezie i jego wpływie na zdrowie powiedziano i napisano już niemal wszystko, ale znamienne niech będą słowa, jakie wypowiedział na kongresie w Vittel prof. Durlach, a mianowicie: „człowiek ni [...]

Czytaj dalej