Radosław

Radosław

Witamina B2
Witamina B2

Witamina B2 to w zasadzie kompleks kilku substancji, ale dominującą rolę odgrywa ryboflawina.

Odkrywcy ryboflawiny (O.H. Wartburg i H.A. Christian) ustalili, że pełni ona istotną funkcję w procesie utleniania i oddychania.

Witamina ta wspiera produkcję przeciwciał i chroni przed uszkodzeniami wolnorodnikowymi. Pomaga organizmowi przetwarzać węglowodany i białka oraz w przyswajaniu żelaza – podobnie jak witamina B6 i kwas foliowy. Wspiera przyswajanie żelaza i, wraz z kwasem foliowym, uczestniczy w tworzeniu krwinek czerwonych.

Ryboflawina nie jest magazynowana w organizmie, ale badania wskazują, że rozsądnie odżywiający się ludzie regularnie wydalają jej nadmiar. Suplementacja w przypadku ryboflawiny to rzecz dyskusyjna, bo witamina B6 jest bardzo rozpowszechniona w pożywieniu. Ryboflawina rozpada się pod wpływem promieni słonecznych, w środowisku kwaśnym, zasadowym oraz w obecności czynników utleniających. Na szczęście wysoka temperatura podczas gotowania nie szkodzi witaminie B2, ale za to jest ona wrażliwa na wypłukiwanie. Duże straty przynosi długie płukanie produktów, gotowanie bez przykrycia i wylewanie wywarów.

Witamina B2 – zwiększone zapotrzebowanie

Długotrwały stres jest czynnikiem wpływającym na zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B2. Suplementację powinni rozważyć sportowcy, zwłaszcza dyscyplin siłowych. Stosowanie doustnej antykoncepcji jest również wskazaniem do dodatkowego podawania witaminy B2. Do grupy potrzebującej suplementacji należą osoby unikające nabiału i innych źródeł ryboflawiny, pacjenci poddawani dializowaniu, kobiety ciężarne cierpiące na nadczynność tarczycy, a także pacjenci biorący: ropromazynę, imipraminę, amitryptylinę i pochodne tych leków.

Witamina B2 – skutki niedoborów

Skutki niedoborów są trudne do zinterpretowania, bo są wspólne dla różnych dolegliwości. Mogą to być: zajady, zapalenie języka i warg, łuszcząca się skóra (szczególnie na płatkach nosa) będąca wynikiem zapalenia. Na skutek obniżenia przewodnictwa nerwowego możliwe są zaburzenia ze strony układu nerwowego – zawroty głowy, drżenie, bezsenność. Obniżona przyswajalność tłuszczów może też skutkować zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi.

Witamina B2 – najlepsze źródła

Najlepsze źródła witaminy B2 to: wątroba, nerki, mleko, jogurt, ser żółty, jaja, kiełki pszenne i pełne ziarna zbóż.


Radosław Lesz

Radosław

Radosław

Inne wpisy w tej kategorii

 Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

2022-08-12

Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

MAGNEZ PREMIUM – Marine Complex – 76 pierwiastków śladowych to minerał, który został pozyskany z czystych wód Morza Irlandzkiego. Oprócz tego, że sam magnez (mający formę cytrynianu) określany [...]

Czytaj dalej

Witamina D3 i witamina K2 – nierozerwalny duet?

2022-08-02

Witamina D3 i witamina K2 – nierozerwalny duet?

Gdy mówi się o wpływie żywności na zdrowie człowieka, zwykle omawia się właściwości zdrowotne poszczególnych składników. W produktach spożywczych, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinneg [...]

Czytaj dalej

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

2022-07-26

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

Magnez to jeden z najważniejszych składników w diecie człowieka. W porównaniu do innych związków mineralnych jego zawartość w naszym ustroju jest znacząca. Szacuje się, że w organizmie osób doros [...]

Czytaj dalej

Jak wspomóc zdrowie kobiet

2022-07-08

Jak wspomóc zdrowie kobiet

Z różnego typu usług medycznych Polacy korzystają dość regularnie. Daje się zauważyć coraz to większy wzrost świadomości skłaniający nas do życia w taki sposób, by nie tylko przetrwać, ale żyć ja [...]

Czytaj dalej

Sole i inne minerały

2022-07-08

Sole i inne minerały

  Jaka jest sól – to każdy wie. Obecnie sól jest tak powszechna i dostępna i nikt się nie zastanawia, skąd się bierze, jakie ma właściwości i czy jest nam potrzebna. Sole to – upraszczając – zwi [...]

Czytaj dalej

Magnez – życiodajny biopierwiastek

2022-06-24

Magnez – życiodajny biopierwiastek

O magnezie i jego wpływie na zdrowie powiedziano i napisano już niemal wszystko, ale znamienne niech będą słowa, jakie wypowiedział na kongresie w Vittel prof. Durlach, a mianowicie: „człowiek ni [...]

Czytaj dalej