Witamina PP (B3) obejmuje swą nazwą dwa związki: kwas nikotynowy i amid kwasu nikotynowego. W ludzkim organizmie witaminę B3 wytwarzają bakterie jelitowe z aminokwasu egzogennego – tryptofanu. Niacyna stanowi aktywną postać koenzymów – dinukleotydu nikotynamidoadeninowego i fosforanu dinukleotydu nikotynamidoadeninowego – odgrywających rolę w reakcjach oddechowych oraz w ponad 200 procesach oksydacyjnych (dehydrogenazy).
Funkcje niacyny
Witamina B3 uczestniczy w procesie spalania węglowodanów, tłuszczów i białek, a także utrzymuje we właściwym stanie nabłonek skóry, nabłonek przewodu pokarmowego oraz układ nerwowy. Chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, regeneruje utleniony glutation.
Usprawnia metabolizm lipidów i cholesterolu, powoduje wzrost HDL, a zmniejsza poziom LDL i trójglicerydów.
Replikuje i naprawia DNA oraz reguluje poziom glukozy.
Komu grozi niedobór
Braki niacyny mogą wynikać z niedoboru aminokwasu – tryptofanu.
Zwiększone ryzyko niedoboru witaminy B3 występuje u kobiet w ciąży, karmiących piersią, a także u osób bardzo aktywnych fizycznie (np. sportowców). Nadużywanie alkoholu zaburza wchłanianie niacyny, robią to również niektóre choroby czy zaburzenia: HIV/AIDS, nieswoiste zapalenie jelit, choroba Hartnupów, zespół rakowiaka z przerzutami, hemodializy, nowotwory, zaburzenia wchłaniania pokarmu (np. uszkodzenie wątroby, biegunka).
Objawy niedoboru
- utrata apetytu,
- depresja,
- zawroty i bóle głowy,
- zaburzenia pamięci,
- zmęczenie,
- bezsenność,
- drażliwość,
- psychozy,
- bolesne obrzmienie języka,
- stany zapalne jamy ustnej,
- zapalenie błony śluzowej przełyku i żołądka,
- pękanie warg,
- zapalenie jelit,
- biegunka,
- zaczerwienienie skóry,
- pękanie, łuszczenie się skóry – szczególnie na łokciach i kolanach,
- pelagra, czyli tzw. szorstka skóra – zapalenie skóry, biegunka i demencja,
- spadek odporności.
Niedobory witaminy PP powodują chorobę zwaną pelagrą. Skrót PP pochodzi od pierwotnej anglojęzycznej nazwy Pellagra-Preventing factor. Jej niedobory są powodem stanów zapalnych skóry, biegunek, osłabienia mięśniowego, ogólnego zmęczenia, zaburzeń psychicznych, a w skrajnych przypadkach – paraliżu kończyn i otępienia. Niedobór witaminy B3 często jest rozpoznawany jako stan schizofreniczny.
Źródła niacyny w pożywieniu
Gotowanie niektórych produktów spożywczych, np. kukurydzy w roztworze zasadowym (np. tlenku wapnia) zwiększa biodostępność niacyny. W tym celu można też przed gotowaniem moczyć kukurydzę w roztworze tlenku wapnia. Witamina jest odporna na działanie światła, tlenu, środowiska kwaśnego i zasadowego.
Nadmiar spożywanego cukru i produktów zawierających jego dużą ilość niszczy niacynę.
Produkt spożywczy 100g |
Niacyna (mg) |
wątroba wieprzowa |
16,70 |
orzechy arachidowe |
14,20 |
wątroba wołowa |
13,70 |
mięso z piersi kurczaka |
12,44 |
polędwica z piersi kurczaka |
11,32 |
tuńczyk w oleju |
10,80 |
otręby pszenne |
8,89 |
słonecznik, nasiona |
6,97 |
morele suszone |
4,85 |
ryż brązowy |
4,70 |
Niacynowe BHP
Jedną z form niacyny jest kwas nikotynowy, który podany w większych dawkach (100–200 mg) wywołuje nagłe zaczerwienienie skóry. Wyższe dawki (powyżej 1500 g na dzień) mogą wywołać niedociśnienie tętnicze, podwyższenie poziomu homocysteiny i kwasu moczowego we krwi. Rzadko występują: zaburzenia funkcji wątroby, upośledzenie tolerancji glukozy, ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka, podwyższenie stężenia bilirubiny w surowicy.
Opracowała Agata Majcher
Bibliografia
Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, Warszawa 2019.
Mikroskładniki odżywcze, U. Gröber, Wrocław 2010.
Inne wpisy w tej kategorii
2022-08-25
Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery
2022-08-25
Pomoc przy boreliozie i wsparcie wątroby – katuka skorpionowa
2022-08-25