- Poradnik
- Witaminy i minerały
- 2020-03-31
Witamina B6 to w rzeczywistości kilka składników, z których najbardziej znana to pirydoksyna
Pirydoksyna jest syntetyzowana przez bakterie przewodu pokarmowego człowieka, ale organizm ludzki i organizmy zwierzęce nie są zdolne do samodzielnego syntetyzowania tej witaminy.
Witamina ta to składnik wielu enzymów biorących udział w: metabolizmie aminokwasów, tłuszczów, hormonów sterydowych oraz syntezie hemoglobiny. Ma ona zasadnicze znaczenie w utrzymaniu zdrowej skóry. Działa wspomagająco na układ nerwowy – zmniejsza drżenie kończyn i nadmierne napięcie mięśniowe. Do niedawna witamina B6 była nadużywana w celu łagodzenia napięcia przedmiesiączkowego.
Witamina B6 jest mało odporna na mrożenie. Również proces obróbki cieplnej, taki jak gotowanie, sprawia, że jej duże ilości wylewamy wraz z wodą. Witaminie B6 szkodzi również światło słoneczne. Mleko wystawione w przeźroczystych butelkach na działanie słońca traci 50% witaminy B6. Z uwagi na swoje zdolności do spalania tłuszczu witamina B6 jest popularnym składnikiem diet odchudzających. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 dla osoby dorosłej to 2,5–30 mg.
Witamina B6 – zwiększone zapotrzebowanie
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B6 dotyczy kobiet w okresie wzmożonej produkcji hormonów płciowych (estrogenu), czyli: w ciąży, w drugiej połowie cyklu oraz w przypadku stosowania hormonalnych środków antykoncepcyjnych. Tradycyjnie zwiększone zapotrzebowanie dotyczy osób starszych i chorych przyjmujących leki ograniczające wchłanianie witaminy B6.
Witamina B6 – skutki niedoborów i nadmiaru
Objawy niedoboru witaminy B6 trudno rozpoznać, bo są podobne do objawów typowych dla innych witamin. Początkowe objawy to: alergia pokarmowa, stany depresyjne, osłabienie, nudności. Mogą pojawić się też: anemia, zapalenia skóry (zajady czy zapalenie ust oraz języka), a także objawy ze strony układu nerwowego: skurcze mięśni kończyn, drgawki. Zbyt duże dawki witaminy B6 powodują takie objawy neurologiczne jak na przykład zaburzenia czucia. Dawki dzienne rzędu 2-7 g prowadzą do uszkodzenia nerwów. W przypadku choroby Parkinsona nadmiar witaminy B6 może hamować działanie stosowanej podczas tej choroby lewodopy.
Witamina B6 – najlepsze źródła
Najlepszymi źródłami witaminy B6 są: wątroba, nerki, sardynki, mięso, jaja, ryby, mleko, wyroby pełnoziarniste, warzywa strączkowe, ziemniaki. Bogate w witaminę B6 są również owoce (szczególnie banany), orzechy i nasiona słonecznika.
Radosław Lesz
- Poradnik
- Witaminy i minerały
- 2020-03-31
Inne wpisy w tej kategorii
2022-08-12
Znasz magnez pochodzący z wód morskich?
2022-08-02
Witamina D3 i witamina K2 – nierozerwalny duet?
2022-07-26
Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?
2022-07-08
Jak wspomóc zdrowie kobiet
2022-07-08
Sole i inne minerały
2022-06-24