- Poradnik
- Poradnik
- Witaminy i minerały
- Zdrowa dieta
- 2021-06-18
Witamina K1 po raz pierwszy została wyizolowana z liści lucerny w 1939 roku przez duńskiego biochemika Henrika Dama.
Termin „witamina K” odnosi się do grupy rozpuszczalnych w tłuszczach związków, spośród których biologiczne znaczenie mają filochinon: K1 syntetyzowany przez rośliny (zwłaszcza liściaste) oraz menachinony: K2 –syntetyzowane przez bakterie Gram-dodatnie. Menachinony, które odgrywają najważniejszą rolę w naszym organizmie, to MK-4 o krótkim łańcuchu izoprenoidowym oraz MK-7 o długim łańcuchu izoprenoidowym. Wyróżnia się jeszcze syntetyczną formę witaminę K – menadion (K3).
Funkcje witaminy K
Witamina K1 jest niezbędna do tworzenia czynników krzepliwości krwi, ma działanie przeciwkrwotoczne. Zaś witamina K2 bierze udział w kształtowaniu tkanki kostnej. Witaminy mają także działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbólowe. Są wrażliwe na działanie światła i zasad.
Niedobór, ryzyko i objawy niedoboru
Niedobór witaminy K występuje niezwykle rzadko, ponieważ jest łatwo dostępna w wielu produktach spożywczych, a co istotne, jest syntetyzowana przez florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Może jednak wystąpić upośledzone wchłanianie witaminy K na skutek antybiotykoterapii czy chorób nowotworowych.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę K wykazują osoby starsze, noworodki, niemowlęta karmione wyłącznie piersią, osoby nadużywające alkohol, a także osoby, które spożywają za mało zielonych, liściastych warzyw. Choroby i zaburzenia wynikające z niedoboru tej witaminy to: bulimia, mukowiscydoza, choroba Crohna, zaburzone wchłanianie tłuszczów, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, nowotwory, biegunka tłuszczowa, zaburzenia wydzielania żółci, funkcji wątroby, trzustki oraz celiakia.
Objawy niedoboru
Do najczęstszych objawów niedoboru witaminy należą:
- utrata apetytu,
- biegunka,
- krwotoki z nosa,
- łatwe tworzenie się siniaków,
- krwawienie z dziąseł,
- obfite krwawienia menstruacyjne,
- krwotoki pooperacyjne,
- zaburzenia krzepnięcia krwi,
- zaburzenie prawidłowej gęstości kości,
- wzrost ryzyka wystąpienia osteoporozy i złamań kości,
- choroba krwotoczna u noworodków.
Zawartość witaminy K w pokarmach
Podstawowym źródłem witamina K1 są produkty spożywcze, zwłaszcza rośliny liściaste. Witamina K2 z kolei syntetyzowana jest przez bakterie w przewodzie pokarmowym, ale jej dodatkowym źródłem mogą być kiszone i fermentowane produkty spożywcze oraz sery, twarogi czy zsiadłe mleko.
Przykłady produktów spożywczych z zawartością witaminy K1:
- sałata,
- brukselka,
- zielona herbata,
- kapusta,
- kalafior,
- fasola,
- groszek,
- jaja,
- masło.
Opracowała Agata Majcher
Bibliografia
Witaminy i składniki mineralne, Pałasiewicz W., Tuszyński P.K.; Kraków 2021.
Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, Warszawa 2019.
Mikroskładniki odżywcze, U. Gröber, Wrocław 2010.
- Poradnik
- Poradnik
- Witaminy i minerały
- Zdrowa dieta
- 2021-06-18
Inne wpisy w tej kategorii
2022-08-25
Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery
2022-08-23
Olej z alg – idealny dla wegetarian i nie tylko
2022-08-19
Ziołowe wsparcie emocjonalne
2022-08-17
Oczyszczanie organizmu z toksyn
2022-08-16
KORDYCIUM NEURO-FORCE – wszechstronne właściwości
2022-08-12