Radosław

Radosław

Witamina PP (B3, niacyna)
Witamina PP (B3, niacyna)

Już w 1914 r. Kazimierz Flunk łączył występowanie pelagry z niedoborem jednej z witamin

Pelagra była częsta w społecznościach żywiących się prawie wyłącznie kukurydzą. Problem dotyczył Azji i południowej części Stanów Zjednoczonych. Dopiero w latach 30. XX w. odkryto strukturę i funkcję witaminy PP.


Witamina PP łatwo wchłania się z przewodu pokarmowego i wydalana jest z moczem. Odgrywa ważną rolę w metabolizmie tłuszczów i cukrów. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. W dużych dawkach stosowana jest wspomagająco w leczeniu chorób wieńcowych. Witamina PP (B3) wspomaga także enzymy biorące udział w procesach oddychania tkankowego. Obniża ciśnienie krwi, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia perystaltykę jelit. Jest niezbędna do utrzymania właściwego stanu skóry, wspiera pracę mięśni i funkcjonowanie układu nerwowego.

Zrównoważona suplementacja dla osób z niedoborami witaminy PP powinna mieścić się w granicy 10-15 mg na dobę. Niacyna jest bardzo odporna na wszelkie sposoby przetwarzania.

Witamina PP (B3) – zwiększone zapotrzebowanie

Suplementacja witaminą PP wskazana jest w przypadku sportowców i osób ciężko pracujących fizycznie. Ludzie poddani długotrwałemu stresowi, chorzy na cukrzycę, cierpiący na podwyższony poziom cholesterolu, chorujący na nadczynność tarczycy i inne choroby wyniszczające organizm wymagają zwiększonej podaży witaminy PP (B3).

Witamina PP (B3) – skutki niedoborów

Pierwsze objawy niedoboru witaminy PP (B3) to wrażliwość skóry na promienie słoneczne, bóle głowy i zmęczenie. Długotrwały niedobór niacyny prowadzi do pelagry. Chorobę charakteryzują trzy główne objawy: zapalenie skóry, biegunka i otępienie. Dochodzi do zaburzeń pracy wątroby oraz systemu nerwowego. W krajach cywilizowanych dotyka nałogowych alkoholików, chorych na marskość wątroby i osoby cierpiące na ostre biegunki.

Witamina PP (B3) – najlepsze źródła

Najlepsze źródła witaminy PP to: wątroba, nerki, mięso, ryby, drożdże piwne, orzeszki ziemne, wyroby z pełnoziarnistej mąki pszennej, nasiona roślin strączkowych, cielęcina, indyk. Spośród owoców warto wymienić awokado, figi, daktyle i śliwki.


Radosław Lesz

Radosław

Radosław

Inne wpisy w tej kategorii

 Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

2022-08-12

Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

MAGNEZ PREMIUM – Marine Complex – 76 pierwiastków śladowych to minerał, który został pozyskany z czystych wód Morza Irlandzkiego. Oprócz tego, że sam magnez (mający formę cytrynianu) określany [...]

Czytaj dalej

Witamina D3 i witamina K2 – nierozerwalny duet?

2022-08-02

Witamina D3 i witamina K2 – nierozerwalny duet?

Gdy mówi się o wpływie żywności na zdrowie człowieka, zwykle omawia się właściwości zdrowotne poszczególnych składników. W produktach spożywczych, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinneg [...]

Czytaj dalej

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

2022-07-26

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

Magnez to jeden z najważniejszych składników w diecie człowieka. W porównaniu do innych związków mineralnych jego zawartość w naszym ustroju jest znacząca. Szacuje się, że w organizmie osób doros [...]

Czytaj dalej

Jak wspomóc zdrowie kobiet

2022-07-08

Jak wspomóc zdrowie kobiet

Z różnego typu usług medycznych Polacy korzystają dość regularnie. Daje się zauważyć coraz to większy wzrost świadomości skłaniający nas do życia w taki sposób, by nie tylko przetrwać, ale żyć ja [...]

Czytaj dalej

Sole i inne minerały

2022-07-08

Sole i inne minerały

  Jaka jest sól – to każdy wie. Obecnie sól jest tak powszechna i dostępna i nikt się nie zastanawia, skąd się bierze, jakie ma właściwości i czy jest nam potrzebna. Sole to – upraszczając – zwi [...]

Czytaj dalej

Magnez – życiodajny biopierwiastek

2022-06-24

Magnez – życiodajny biopierwiastek

O magnezie i jego wpływie na zdrowie powiedziano i napisano już niemal wszystko, ale znamienne niech będą słowa, jakie wypowiedział na kongresie w Vittel prof. Durlach, a mianowicie: „człowiek ni [...]

Czytaj dalej