Roślina produkuje olejki eteryczne dla własnych potrzeb. Są we wszystkich częściach roślin, w: owocach, liściach i organach podziemnych, a nawet w pniu drzew (np. sosny, kamforowca). Roślina magazynuje je w organellach komórkowych wewnątrz swoich tkanek/organów oraz w zewnętrznych tworach na powierzchni rośliny, tj. we włoskach gruczołowych np. u jasnoty białej.
Przy otrzymywaniu olejków ważne jest, aby były przerabiane z materiału świeżo zebranego i nierozdrobionego – całej rośliny – tak, aby nie zniszczyć tworów, w których olejki są zgromadzone.
Olejki należą do cieczy i substancji lotnych, a ich ilość zależy od:
- fazy rozwoju rośliny – najwięcej ich jest przed kwitnieniem rośliny, a u roślin gromadzących olejki w owocach w czasie ich dojrzewania,
- pory dnia (u iglastych prawdopodobnie 3–4 rano – tak jak fitoncydy),
- stopnia zagrożenia przez szkodniki.
W ich skład wchodzi nawet do 150 różnorodnych związków:
- alkohole: metylowy, etylowy, oktylowy, benzylowy, cynamylowy, citronelol, geraniol, linalol, borneol, terpinol, mentol, santalol, fuzanol,
- fenole i fenoloestry: chawikol, estragol, anetol, eugenol, safrol, myrystycyna, apiol, tymol, karwakrol,
- aldehydy: benzoesowy, cynamonowy, kuminowy, salicylowy, cytral, cytronelal,
- ketony: menton, pulegon, karwon, tujon, kamfora,
- kwasy (jako estry): octowy, masłowy, walerianowy, benzoesowy, cynamonowy, salicylowy, oksysalicylowy.
Olejki eteryczne – zastosowanie
Taka różnorodność związków powoduje, że użycie olejków eterycznych daje szerokie spektrum działań, głównie przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych, przeciwpasożytniczych.
Olejki są też stosowane w rolnictwie ekologicznym do zwalczania szkodników zamiast sztucznych herbicydów i pestycydów, które dziesiątkują populacje pszczół i ptaków. A to dlatego, że są one bezpieczne dla pszczół i ptactwa. Mszyce giną przy zastosowaniu olejków: rozmarynowego (np. w rozcieńczeniu 1:40 tzn. 1 obj. olejku i 40 objętości acetonu lub spirytusu), tymiankowego, lawendowego, z mięty pieprzowej, z mięty polnej. Wystarczą bardzo małe ilości (stężenie) olejków, aby uzyskać zamierzony efekt bójczy.
W terapiach u ludzi stosuje się je przy chorobach: wirusowych, bakteryjnych, pasożytniczych – zarówno doustnie, jak i zewnętrznie. Można też robić własne kosmetyki z ich udziałem, choćby perfumy.
Jak je otrzymać – aparatura
Otrzymanie olejków eterycznych w warunkach domowych nie jest trudne. Potrzebujemy tylko szklanego zestawu do ich destylacji z parą wodną. Można go skompletować samodzielnie lub kupić gotowy.
Oto zestaw do destylacji olejków zrobiony na zamówienie u szklarza.
A B C
Na zdjęciu A zestaw bez płaszcza grzewczego. Na zdjęciu B zbliżenie na kolbę dolną dwuszyjną, w której podgrzewa się wodę (dolewając od czasu do czasu przez szyję zamkniętą korkiem), co powoduje wytworzenie gorącej pary. Gorąca para wpada do kolby przelotowej (powyżej), gdzie umieszczony jest materiał roślinny i porywa z niego olejki eteryczne. Na zdjęciu C: chłodnica, w której schładza się destylat oraz rodzielacz, do którego wpada schłodzona woda z olejkami eterycznymi.
W rozdzielaczu pojawią się dwie fazy: wodna na dole i olejkowa na górze. Otwierając kran rozdzielacza, można je zebrać do dwóch osobnych naczyń.
W roślinach olejkodajnych olejki stanowią od kilku miligramów do kilkudziesięciu gramów w jednym kilogramie surowca. Niekiedy może ich być aż 20 proc. w owocach.
Aparaturę można też zamówić na e-bay.
Aparatury tej można także użyć do otrzymywania FIBS-u, destylatu z borowiny bogatego w kwas cynamonowy i kumaryny oraz do np. ekstrakcji na ciepło z użyciem rozpuszczalników organicznych takich jak: octan etylu, izopropanol, eter.
Opracowała Małgorzata Romańczuk
Inne wpisy w tej kategorii
2022-08-25
Ekstrakt ziołowy Nefris firmy Medi-Flowery
2022-08-25
Pomoc przy boreliozie i wsparcie wątroby – katuka skorpionowa
2022-08-25
Aspiryna roślinna – skuteczna pomoc przy infekcjach
2022-08-23
Olej z alg – idealny dla wegetarian i nie tylko
2022-08-23